Zemljevid
poljudnoznanstveni pisatelj, * 24. september 1875, Zgornji Tuštanj, † 6. januar 1933, Ljubljana Preberi več
Maks Pirnat je kot prvorojeni sin Luka in Ane Marjane Pirnat odraščal na gradu Tuštanj. Osnovno šolo je obiskoval v Moravčah, šolanje pa je kasneje nadaljeval v gimnaziji v Ljubljani. Študiral je klasično filozofijo in pravo na Dunaju ter slavistiko v Gradcu. Kot profesor je služboval na mestni realki v Idriji, v gimnaziji v Kranju in državni realki v Mariboru. Pisal je poljudnoznanstvene sestavke iz slovstva in zgodovine ter življenjepise. Pisal je tudi v politične časopise. Njegov sin Nikolaj Pirnat je bil priznan kipar, slikar in grafik.