skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Življenjska pot in literarna ustvarjalnost Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893–1950)

Prežihov Voranc je gotovo eden najbolj silnih in svetlih likov v slovenski književnosti. Že pred 2. svetovno vojno je nastopil v njej kot predstavnik socialnega ali novega realizma, kot pesnik koroške zemlje. Njegova življenjska pot je bila »težavna pot od paše in pluga do fužin in strojev, pot našega človeka od kmetskega pastirčka do delavca, od delavca do zavednega socialista in borca za bodočnost« (Oton Zupančič).

Tako in podobno označujejo našega pisatelja slovenske enciklopedije ter leksikoni in v nadaljevanju seveda navedejo in označijo njegovo najpomembnejšo literarno bero. Za nas Korošce pa je Prežih vedno pomenil še nekaj več. Njegova osebnost je bila in bo kar trikrat pomembna. Prvo pomembnost daje Vorancu umetniško pisateljsko ime. Drugo pomembnost je skovala njegova zavedna revolucionarna dejavnost, saj je bil blizu svetovnemu vrhu komunistov, kar za tiste čase v politiki ni bila majhna stvar. Tretja razsežnost njegove pomembnosti pa je skrita v koroški pokrajini, v domači zemlji in v njegovih zdravih koreninah: ljubezen in strast sta ji uokvirili težko določljive, a hkrati zelo jasne in odločne poteze Voranca človeka. Naše kratko popotovanje po življenjskih postajah in literarnih biserih pisatelja samouka bomo torej začeli s koroško zemljo, ljudmi in kraji. Kotlje, ki se stiskajo k Uršlji gori na jugovzhodni strani štiri kilometre od Raven na Koroškem, so rojstna vas koroškega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca.

Preberi več

Tako pač rečemo, kadar hočemo Prežihovega Voranca umestiti v pravi prostor in čas. Pravzaprav se je naš veliki pisatelj rodil nekaj više, v zaselku Podgora v vzhodnem boku košate Uršlje gore, vedeti pa moramo, da so bili Prežihovi starši najemniki, ki so se skoraj dvajset let selili s kmetije na kmetijo, preden so končno prišli na svoje. Prav zato tudi njegova rojstna hiša ni pisateljev spominski muzej, kakor to velja pri drugih vidnih slovenskih pisateljih, ampak je to preprosto kmečko domovanje, ki njegovi družini pomeni prvi lastni dom.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Miroslav Osojnik

Ključne besede

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, SLOVENSKI PISATELJI, POLITIKI

Datum objave

06.02.2020 10:42

Zadnja sprememba

08.02.2020 10:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam