skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Letališče na Ajševici

Med maloštevilnimi predvojnimi avstroogrskimi letališči je bilo tudi goriško. Bilo je nekakšna zimska rezidenca letalske šole pri Dunajskem Novem mestu (Wiener Neustadt). Leta 1914 je bilo na goriškem letališču parkiranih sedem letal, in sicer trije tipa Lohner in štirje tipa Taube.

Preberi več
Že med drugo in tretjo soško bitko so Italijani 20., 21. in 28. avgusta 1915 s trimotornimi caproniji napadli letališče na Ajševici. Še v tretji soški bitki jeseni 1915 je imela avstroogrska armada le tri eskadrilije neoboroženih izvidniških letal, letalska obramba pa je bila šele v povojih, tako so lahko italijanski caproniji neovirano letali nad  avstroogrskim ozemljem in obstreljevali pomembnejše poti in objekte. Prav za to bitko so Italijani dobili poleg novih topov tudi nekaj novih letal. 19. oktobra 1915 so ponovno napadli vojaško letališče na Ajševici. Medtem je tudi letalska enota 4 na Ajševici pridobila nekaj zanesljivejših letal, med njimi tudi letalo tipa Fokker, in tako ubranila ponovne poskuse sovražnikovih napadov.  
Večina letalskih enot, nameščenih na Ajševici, je bilo hkrati nameščenih tudi v Ajdovščini.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Vlasta Tul

Ključne besede

LETALA, LETALIŠČA, LETALIŠKE ZGRADBE, LETALSTVO, SOŠKA FRONTA 1915-1917, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, VOJNA LETALA, VOJNO LETALSTVO

Datum objave

17.12.2014 09:38

Zadnja sprememba

25.07.2018 10:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam