Leskovec pri Ptuju

Zbirka obsega razglednice Leskovca.

Preberi več
Leskovec pri Ptuju, znan tudi kot Sv. Andraž v Halozah, je kraj, ki je dejansko sestavljen iz dveh naselij (Zgornji in Spodnji Leskovec) s sedežem upravno-politične in cerkvene oblasti v Zg. Leskovcu. Krajevno središče se je izoblikovalo okrog cerkve sv. Andreja, šole in župnišča ter stare Vregove gostilne.

Ohranjenih je kar nekaj starih razglednic kraja, med njimi tudi barvna litografija z dvojezičnim napisom. L. 1922 je ptujski fotograf R. Schretter v seriji izdal šest razglednic razglednic Leskovca, nekatere od njih so ohranjene tudi v zbirki Knjižnice Ivana Potrča. Prikazujejo veduto kraja ali pa so - kar je značilno za vaške razglednice -  sestavljene iz večih sličic, ki predstavljajo najpomembnejše zgradbe v vasi.

DOMOZNANSKE ZBIRKE, RAZGLEDNICE, Zgornji Leskovec