skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Legendarni ljubljanski župan Ivan Hribar

Ivan Hribar (1851 - 1941) svojega slovesa ni ustvarjal le kot eden vodilnih liberalnih politikov tistega časa. V obdobju, ki ga je označeval nepomirljiv spor s klerikalci, je bil Hribar demokrat in politik, ki si je prizadeval za napredek svojega naroda in svojega mesta. Sodobniki in zgodovinarji so ga označevali s superlativi, kot so svetovljan, aktivist, idealist… Bil je zaveden Slovan, slovanstvo je bila ena njegovih – deloma tudi uresničenih – življenjskih želja. No, na drugi strani pa seveda ni šlo brez nenehnih političnih bojev in diskreditacij iz tabora Hribarjevih številnih nasprotnikov iz vrst opozicijskih strank, ki so mu, med drugim, prilepili oznako »politični komedijant«. Ljubljani je županoval med leti 1896 in 1910 – kar pet mandatnih obdobij. Šestič, pisal se je 22. avgust 1910, Ivana Hribarja cesar Franc Jožef ni ponovno potrdil za župana, čeprav so ga predstavniki ljudstva že izvolili. Preberi več
Digitalno zbirko posvečamo ljubljanskemu županu Ivanu Hribarju ob stoletnici konca njegovega štirinajstletnega obdobja županovanja. Ivan Hribar, ena od osrednjih figur političnega, družbenega in kulturnega življenja v Ljubljani na prehodu med 19. in 20. stoletjem je bil politik, pesnik, prevajalec, publicist, podjetnik in seveda dolgoletni ljubljanski župan, ki se ga vse do danes drži karizma enega najbolj aktivnih županov Ljubljane.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

politika

Kontaktne osebe

Leja Borovnjak

Ključne besede

Hribar, Ivan (1851 - 1941), LJUBLJANA, obletnice, ŽUPANI

Datum objave

23.08.2010 00:00

Zadnja sprememba

25.07.2012 10:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam