Pasijon (Pasijon – lat. trpljenje) oziroma pasijonske procesije imajo bogato izročilo po vsej srednji Evropi. Razvile so se iz liturgične drame, ene izmed zvrsti duhovne drame v 10. stol., ki se je naprej izvajala v cerkvi in se nato konec 14. stol. preselila na prosto.

Preberi več
Na Slovenskem je v virih izpričana prva uprizoritev v Ljubljani leta 1617. Nato se je v 17. in 18. stol. v mnogih krajih na Slovenskem uprizarjalo pasijonske procesije, med njimi tudi v Laškem. Najbolj znane so uprizoritve Škofjeloškega pasijona (1713), predvsem po zaslugi ohranjenega besedila (1721), ki ga je napisal kapucin Romuald (Lovrenc Marušič, 1676-1748). Bogata tradicija Škofjeloškega pasijona je bila ponovno obujena po letu 1999.

• Tudi Laško je že bilo v tem času vključeno v bogato tradicijo uprizarjanj Pasijona na Slovenskem. Prva uprizoritev je izpričana že l. 1645, pasijone so uprizarjali do l. 1870 in predstavljajo prvi primer slovenske gledališke igre in gledališča nasploh v Laškem. Za navedeno obdobje sta doslej edina najdena najstarejša  vira v zapisih duhovnikov zgodovinarja Ignaca Orožna in umetnostnega zgodovinarja Avgusta Stegenška.

Avgust Stegenšek opisuje v Voditelju oziroma Boslovnih vedah v letu 1912 tudi pobožnosti križevega pota v Laškem.  O uprizoritvah v drugi polovici 19. st. mu je pripovedovala tudi njegova mama.

• Tradicijo laških pasijonskih iger v 20. st. začenja  uprizoritev Gregorinovega pasijona na trgu pred cerkvijo. Zgodovinski viri poročajo, da so ga igrali štirinajst dni, gledalci so hodili od vsepovsod in prenočevali  pod kozolci okoliških kmetov.
  • Po petdesetletnem premoru se je leta 1985 veroučna skupina v Laškem odločila ob takratni  novi maši gospoda Jožeta Hrastnika ponovno oživiti pasijonsko tradicijo mesta ob Savinji.  Sledile so uprizoritve leta 1989, 1996, 20002014 in 2015.

Uporabljeni viri:
Edo Jelovšek, Zgodovina Laškega, tipkopis, 2002, str. 255