Kuteževo je naselje v občini Ilirska Bistrica Preberi več
Kuteževo je gručasto naselje v dolini reke Reke, na vznožju kraškega roba Snežniške planote, pod strmimi kamnitimi pobočji Kozleka in Gradišča. Dostopno je po cesti, ki se od ceste Ilirska Bistrica – Zabiče odcepi pri Betulih. Pod vasjo so najprej njive, nižje pa travniki, nad vasjo je gozd že v glavnem prerasel nekdanje košenice. Zaradi prisojne lege so ugodne razmere za sadjarstvo. Nekdaj je bila tu pomembna ovčereja.

Severno od vasi je strma vzpetina Gradišče z ostanki obrambnih, železnodobnih naselbinskih nasipov.

Na vzhodnem robu vasi stoji cerkev sv. Jožefa, ki je bila zgrajena v 1918 leta. Njeno zunanjost oblikuje odprta lina za zvon. Notranjost cerkve je preprosta.

Leta 1978 so v naselju, v zaselku Betula zgradili novo osnovno šolo in vrtec.

1. KRAJEVNI leksikon Slovenije.1995.Ljubljana : DZS.
2. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba.
3. POPOTOVANJE po naših vaseh - vas Kuteževo. 2002. V: Snežnik. - ISSN 1318-3656. - Letn. 11, št. 147 (dec. 2002), str. 16-17.

Tadeja Raspor

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, RAZGLEDNICE