skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno društvo Ofirovci in koledniki

Od leta 2015 imajo članice in člani Kulturnega društva Ofirovci in koledniki iz Laškega v Možnarju svojega predstavnika. Vse dotlej je, od njihove ustanovitve naprej predsednik Valentin Deželak v Možnarju sicer zastopal Kulturno društvo Vrh, vendar sta se delo in prisotnost Ofirovcev in kolednikov vseeno odražala skozi različne prireditve in vsebine, ki so jih pripravljali in z njimi sodelovali v Zvezi Možnar.

 

Preberi več

Kulturno društvo Ofirovci in koledniki iz Laškega deluje od 2006 dalje. Med  njihovo ustvarjanje uvrščajo tako imenovano »ofiranje«, zato so si nadeli tudi takšno ime. Trudijo se, da bi le to bilo takšno, kot je bilo nekoč, ko ljudje niso praznovali svojega rojstnega dneva, ampak god, saj rojstni dan za večino sploh ni bil pomemben. Ob »ofiranju« so voščili godovniku /tudi godovnjaku/  za njegov praznik, da bi mu Bog naklonil še mnogo let sreče in zdravja. Prepevale so se stare ljudske pesmi in napitnice.

Druga pomembna naloga, ki jo opravljajo pri društvu pa je koledovanje, ki izvira še iz t.i. poganskih časov. Prav v naslednjih dneh bodo imeli koledniki veliko dela in skrbi. Koledovanje je bilo eno od pomembnih šeg in navad v času med božičem in svečnico. Koledniki so v tem času obiskovali domačije po vaseh in mestih, v zadnjem obdobju imajo tudi javne nastope, na katerih prepevajo pesmi in domačim ter obiskovalcem s posebnim voščilom voščijo srečo, zdravje, dobro letino in še kaj. Za opravljeno delo pa naj bi, kakor je navada pri vseh koledovanjih, tudi v tem primeru pričakovali darove. Namig zanje je že v samem voščilu, da se na kaj ne pozabi. Eden od verzov gre takole:

»Staro leto že odhaja,novo leto k nam prihaja,

dosti žita dosti vina,zdrava bodi vam živina,

ljubga zdravja Bog vam daj, pa še nam darujte kaj«.

Tako nekako počnejo to tudi pri društvu Ofirovci in koledniki. Da je njihov prihod še bolj glasen in da je še bolj veselo, kakor se za ta čas spodobi, imajo s sabo tudi kakšnega godca na harmoniki. Na ta način, kot sami pravijo, opravljajo in nadaljujejo enega od pomembnih poslanstev iz davne preteklosti. Sicer pa društvo sodeluje na različnih dogodkih in prireditvah v kraju, občini in izven nje.

Pohvalijo se lahko tudi s posamezniki, ki v svojih zbirkah skrbno hranijo predmete in orodja, ki so se nekoč uporabljala na podeželju. Takšna je na primer Deželakova domačija v Laški vasi.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam