skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

KUD Franc Preložnik Dvorjane

Zametki organiziranega kulturnega delovanja segajo v leto 1935, ko je v Gasilsko društvo Dvorjane vstopil šolski upravitelj Franc Rženjak in s člani pripravil kar nekaj kulturnih prireditev. Z dramskimi predstavami so zaslužili za nabavo nujne opreme. Bližala se je vojna in kulturno delo je v tistem času povsem zamrlo. Takoj po drugi svetovni vojni se je delo na področju kulture nadaljevalo. Sprememba je sledila leta 1952, ko so v Dvorjanah na pobudo Luda Pogorevčnika ustanovili KUD in ga poimenovali po borcu iz naših krajev Francu Preložniku. Franc Preložnik je bil član narodnoosvobodilnega boja in je v njem tudi padel.

Preberi več

Nosilci kulturne dejavnosti v tistem času so bili predvsem učitelji dvorjanske šole, ki so zelo aktivno pomagali Ludu Pogorelčniku, da je delovanje KUD-a zaživelo. Pri tem sta bila v pomoč zlasti ravnatelj Janko Kocbek in njegova žena Zorka, ki je bila na začetku tudi tajnica društva. Najbolj aktivna je bila dramska sekcija pod vodstvom Zorke Kocbek, nekaj časa je pa prepeval tudi moški pevski zbor pod vodstvom Eda Bela. Toda zbor je sčasoma utihnil, dramska sekcija pa je svoje delo nadaljevala.

Najstarejša sekcija v društvu je dramska skupina. Vsa leta je bila hrbtenica društva. Sestavljali so jo ljudje različnih poklicev in starosti, ki jih je povezovala velika ljubezen do igranja. Po razpoložljivih podatkih se je delo na dramskem področju pričelo skupaj z gasilci leta 1935, ko so s svojimi nastopi pridobivali sredstva za nabavo nujne opreme. Med drugo svetovno vojno je delo dramske skupine zamrlo in se ponovno pričelo leta 1945. Med leti 1938 do 1940 je bil pobudnik za delo na dramskem področju Slavko Antolič. Od takrat je dramska skupina pripravila vsako leto najmanj eno, včasih pa tudi dve novi predstavi. Na majhnem odru v šoli so igrali Namišljenega bolnika, Glavni dobitek, Razvalino življenja, Pesem s ceste, Za stanovanje gre, Mi smo veseli prijateljski ljudje, Preužitkarje, Žensko kmetijo, Metež in Dekle iz Trente. Pred šolo pa Sosedovega sina. Z ustanovitvijo KUD-a je dramska sekcija nastopila z igrami Mladi in stari, Matiček se ženi, Moč uniforme, Oče, Poročil se bom s svojo ženo, Zamotana snubitev, žalujoči ostali, Silni bič, Poštelski zaklad, Domen, Črna žena, Razvalina življenja, Pot do zločina, Šolastika, ljubezen moja, Ugasle luči ter enodejanki Lili in Regrut Štefek. Poleg odrasle dramske skupine sta v društvu delovali še pionirska skupina iz šole v Dvorjanah in vaška mladinska skupina. Leta 1955 je odrasla skupina pripravila igro Metež, mladinci Radikalno kuro in pionirji Slepo ljubezen. Pod vodstvom Zorke Kocbek so za sezono 1957/58 pripravili Sosedovega sina in Dekle iz Trente. Leta 1958/59 je bila na vrsti Ženska kmetija, pri pionirjih pa Zaleška dekleta. Leta 1959/60 so zaigrali komedijo Za stanovanje gre, pionirji pa Pogumnega Tončka. Leta 1960/61 je dramska skupina pripravila igro Voče, pionirska pa Jurčka. Leta 1961/62 so odrasli izvedli igro Silni bič, pionirji pa Poštelski zaklad. V letu 1962/63 so igrali Hrastov log, 1963/64 pa Najlepšo rožo. Leta 1964/65 so odrasli pripravili igro Dekle iz Trente, pionirji pa Desetnico Alenčico in Oko za dedka.  

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

gledališče

Avtor besedila

Maks Vele

Ključne besede

AMATERSKO GLEDALIŠČE, FOTOGRAFIJE, GLEDALIŠKE PREDSTAVE, GLEDALIŠKI IGRALCI

Datum objave

24.01.2012 11:08

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam