skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

K tradicionalni pustni podobi Ptuja in okoliških vasi sodijo tudi ženitovanjski kopjaši.

Preberi več
To so mladi fantje, oblečeni v pražnje črne obleke z belo srajco, rdečo kravato, belimi rokavicami in visokimi črnimi škornji. Na glavi imajo klobuk s tribarvnimi svilenimi trakovi, okrog desnega ramena pa pripeto belo-modro-rdečo tribarvnico. V rokah nosijo leseno kopje z raznobarvnimi trakovi. Kopjaši stopajo na čelu pustnega sprevoda ter poskakujejo oz. plešejo v krogu. Med  svojim plesom mečejo kopje visoko v zrak, pri čemer morajo paziti, da jim kopje ne pade z rok, saj bi bila to velika sramota.

Pravo kopjaševo mesto je na kmečki svatbi, kjer streže ženinu in nevesti in skrbi za dobro vzdušje in zabavo svatov. Kopjaš ima vlogo ženinovega spremljevalca (ponavadi je to njegov najboljši prijatelj). Ko se ženin s starešino in s svati odpravi po nevesto, se kopjaš postavi zunaj poleg vrat, kopje pa nad pragom dviga kvišku, da oblikuje nekakšen slavolok. Nato pleše pred poročnim sprevodom vse do cerkve.

Kopjaši so kot skupina prvič nastopili na čelu pustnega sprevoda leta 1960 na Ptuju. Od takrat so nepogrešljivi del ptujskega kurentovanja in pustnega sprevoda v Markovcih.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Partnerji

Stanko Kozel

Ključne besede

KURENTOVANJE, MASKE, Ptuj, Ptujsko polje, pust, PUSTNI OBIČAJI

Datum objave

08.09.2014 13:24

Zadnja sprememba

09.10.2018 10:18

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam