Knežak je naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Knežak je večje gručasto naselje v Zgornji Pivki v občini Ilirska Bistrica, ki leži na južnem robu kraškega polja. Skozenj pelje cesta Pivka-Ilirska Bistrica, v njem pa se odcepi cesta proti Mašunu. Vzhodno od naselja je sredi polja vzpetina Obroba, kjer so našli prazgodovinsko gradišče z nekropolo. V vasi se nahaja obnovljena cerkev Marijinega vnebozetja z gotskim prezbiterijem in s poslikavami Avgusta Černigoja. Na pokopališču je še cerkev sv. Barbare. Sredi vasi je urejen gasilski dom s spominsko sobo. Ob glavni cesti je Cuckova domačija, ki je zaradi etnoloških, kulturnih, umetnostnih in arhitekturnih posebnosti razglašena za kulturni spomenik. Pomembna naravna znamenitost v vasi je tektonsko okno v Selu.

V bližini naselja stojijo ostanki gradu Kalc (okrogel stolp in lipov drevored), v katerem je živel pesnik, skladatelj in politik Miroslav Vilhar.

geografija

Tadeja Raspor