skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Recepti iz Machove kuhinje

Glede na to, da je družina Mach izhajala iz Češke, je bila tudi njihova hrana nekoliko drugačna, kot so je bili vajeni domačini. Ohranilo se je tudi nekaj starih receptov. Vaščani, ki so prihajali na delo na Machovo posestvo, so imeli dobro, krepko hrano,  zlasti okusno pecivo je obogatilo njihov skromni jedilnik. Med najbolj znanimi Machovimi jedmi so Machova dolenjska šara, krompirjevi svaljki s kislim zeljem, Machovi krompirjevi polpeti, vzhajani knedlji, borovničevi hlebčki, hajane palačinke in še kaj. Sčasoma pa so te izrazito češke jedi dobile že bolj dolenjski priokus.

Preberi več

Srce Machove kuhinje je bila, poleg mame Josephine, njihova gospodinja Katarina Vorajtar, ki je za družino Mach prišla pozneje in bila njihova zvesta služabnica kar 47 let. Pokopana je na slatenskem pokopališču, v drugem grobu za družinske služabnike, ki pa se ni ohranil. Po tej dobri duši Machove, pa tudi Lanhausove družine se imenuje Katkina brv čez Slatenski potok na Machovi učni poti.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marjan Hren, Darja Peperko Golob

Ključne besede

KULTURNA DEDIŠČINA, UČNE POTI, KUHARSKI RECEPTI

Datum objave

06.04.2018 12:13

Zadnja sprememba

09.04.2018 08:02

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam