Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več

V knjižici Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli, ki obsega 96 strani, je objavljenih 13 člankov, opremljenih z 44 fotografijami, ki jih je prispevalo 12 avtorjev: Boris Janez Bregant: Nastanek Železarne Jesenice, Josip Starc: Spomini, Franci Fon: Tako je bilo v predelu Jesenic, imenovanem Sava, Franci Fon: Moja železarska pot, Zmaga in Izidor Trojar: Delovno mesto Zmage Trojar, France Voga: Krotili smo ogenj bruhajoče zveri, Franci Smolej: Iz otroštva na gorski kmetiji na "fabrško pot", Marija Skumavc: Po poti spominov v Železarni Jesenice, Franc Arh: Mladinska delovna brigada v Železarni Jesenice, Stane Arh: Počitniško delo v Železarni Jesenice, Štefanija Muhar: Železarna po kapljicah, Franci Fon: Kaj je bila železarna?, Božidar Čeh: Življenje v nekdanji bolnici Kranjske industrijske družbe.

krajevna zgodovina, DOMOZNANSTVO, Jesenice, ETNOLOGIJA, ŽELEZARSTVO