skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več

V knjižici Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli, ki obsega 96 strani, je objavljenih 13 člankov, opremljenih z 44 fotografijami, ki jih je prispevalo 12 avtorjev: Boris Janez Bregant: Nastanek Železarne Jesenice, Josip Starc: Spomini, Franci Fon: Tako je bilo v predelu Jesenic, imenovanem Sava, Franci Fon: Moja železarska pot, Zmaga in Izidor Trojar: Delovno mesto Zmage Trojar, France Voga: Krotili smo ogenj bruhajoče zveri, Franci Smolej: Iz otroštva na gorski kmetiji na "fabrško pot", Marija Skumavc: Po poti spominov v Železarni Jesenice, Franc Arh: Mladinska delovna brigada v Železarni Jesenice, Stane Arh: Počitniško delo v Železarni Jesenice, Štefanija Muhar: Železarna po kapljicah, Franci Fon: Kaj je bila železarna?, Božidar Čeh: Življenje v nekdanji bolnici Kranjske industrijske družbe.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Kokošinek

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

krajevna zgodovina, DOMOZNANSTVO, Jesenice, ETNOLOGIJA, ŽELEZARSTVO

Datum objave

31.10.2018 09:30

Zadnja sprememba

31.10.2018 08:02

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam