Kako so na Slovenskem Javorniku včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več
V letu 2012 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Slovenskega Javornika, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Slovenskem Javorniku včasih živeli? V knjižici, ki obsega 88 strani je objavljenih 29 člankov, opremljenih z 48 fotografijami, ki jih je prispevalo 25 avtorjev (Rina Klinar: Poselitev Javornika, Marija Borštnik: Trebež v preteklih stoletjih, Pavel Smolej: Zadnji graščaki, Majda Mencinger: Trebež - Trebčeva hiša, Francka Kejžar: Slovenski Javornik, Rina Klinar: Odraščala sva pod Vodičarjevim klancem, Franci Črv: Baraka in barakarji: Francka Thaler: Bručanova hiša, Izidor Trojar: Življenje na "vahtnici", Pavel Smolej: Spomini na mladost, Nastja K. Prešern: Moje otroštvo na Javorniku, Anton Končnik: Ko smo bili še otroci, Marjeta Franc: Kako smo pasli drobnico, Silva Treven in Ela Eržen: Trevnovi, Vlado Treven: Mizarstvo pri Trevnu in druge obrti na Javorniku, Marija Berce: Moji začetki na Javorniku, Miro Podlipnik: Spomini na železarno, Ivko Dolenc: Bil sem delavec v železarni, Marjeta Franc: Tudi Podkočna je bila del Javornika, Pavel Smolej: Potok Javornik, Rudolf Šapek in Peter Končnik: Javorniški športniki, Andrej Malenšek: Spomini na Foto klub Javornik-Koroška Bela, Majda Malenšek: Trije godbeniki Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora izhajajo še iz javorniške godbe, Majda Mencinger: Franc Mencinger, Branka Smole: Spomini na Lorenčeve, Rina Klinar: Marjan Stare, Francka Kejžar: Slikarju Jaku Torkarju ob 10. obletnici smrti, Francka Kejžar: Pisatelju Pavletu Zidarju (Zdravku Slamniku) ob 20. obletnici smrti, Rina Klinar: Vencelj Perko (župan Občine Koroška Bela).

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI