Zemljevid  

Prevajalka, publicistka in pesnica Jolka Milič - življenje v slikah.

Preberi več
Jolka Milič se je rodila 5. februarja 1926 v Sežani.

Osnovno šolo je obiskovala in zaključila v Sežani. Šolanje je nadaljevala na italijanskem učiteljišču, kjer je v enem letu opravila vse tri razrede in leta 1947 maturirala. Obiskovala je tudi tečaje francoščine in slovenščine, saj je bila knjižna slovenščina na začetku zanjo zelo težka. Pouk je namreč potekal v italijanskem jeziku, doma pa so se pogovarjali v narečju, zato so bile slovenske besede zanjo velika neznanka in za razlago se je pogosto zatekala k mami. Nato je nekaj časa službovala kot bančna uradnica, kjer je bila zaposlena tudi Tončka Ravbar, sestra Srečka Kosovela in sodelavki sta se pogosto pogovarjali o literaturi. Zaradi svoje ljubezni do književnosti je Jolka poklic bančnice opustila in se odločila za status neodvisne ustvarjalke. Od leta 1954 objavlja kritike, esejistično prozo, pesmi in prevode v slovenskem in zamejskem periodičnem tisku. Leta 1972 so v Pesniških listih pri založbi Lipa izšle njene Pesmi. Seznam avtorjev, katerih dela je prevajala, zajema več kot 170 imen pesnikov in pesnic slovenske in svetovne književnosti.

»Prevajam zlasti poezijo, in sicer iz italijanščine – delno tudi iz francoščine in španščine – v slovenščino ter iz slovenščine (in včasih iz bosanščine) v italijanščino. Doslej je izšlo več kot dvajset zbirk z mojimi prevodi, ki sem jih večino tudi sama uredila. Poleg tega nepretrgoma sodelujem pri številnih domačih literarnih revijah s predstavitvami sodobnih pesnikov, med katerimi je največ italijanskih.« (Milič, 2013)

Živi v Sežani in neumorno dela.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Spletni naslov

http://sez.sik.si/

Ključne besede

BIOGRAFIJE, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, LITERARNO PREVAJANJE, POEZIJA, PREVAJALCI, PREVAJANJE, PREVAJANJE V ITALIJANŠČINO, PREVAJANJE V SLOVEŠČINO, SLOVENSKA POEZIJA, SLOVENSKI PREVAJALCI

Datum objave

06.02.2016 00:00

Zadnja sprememba

25.03.2016 10:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam