Janez Trdina se je rodil 29. maja 1830 v Mengšu. Hiši se je po domače reklo pr' Drmav. O svojem otroštvu je v knjigi Moje življenje zapisal: » Bil sem jako razposajen dečko. Smrdelo mi je vsako delo, tem rajši sem pohajkoval, se pretepal ... Imel pa sem tudi dobro svojstvo, da sem hodil rad v šolo in se prav pridno učil.«

Preberi več

Do desetega leta je hodil v mengeško osnovno šolo, jeseni leta 1840 pa sta ga starša poslala v ljubljanske šole. Pobudo je dala njegova bogata teta »Česnovka«, Marjeta Kerst iz Lukovice. Leta 1848 je kot šestošolec doživel revolucijo političnih in narodnih viharjev ter ob tem narodnostno in človeško dozoreval. V tistem času je začel pisati Zgodovino Slovencev ali, kakor so jo kasneje ob izidu leta 1850 preimenovali v Slovenski matici, Zgodovino slovenskega naroda.

Med šolanjem se je med počitnicami vedno vračal domov, v Mengeš. V osemnajstem letu je, poleti v mengeški cerkvi, zagledal ljubezen svojega življenja – Radoslavo. V resnici je bila to Frančiška Stare, hči mengeškega graščaka Mihaela Stareta. V Radoslavo jo je preimenoval pisatelj sam, saj je bila ona najradostnejši pojav v njegovem življenju. Kljub trdno spletenemu prijateljstvu in naklonjenosti, jima nikoli ni bilo dano, da bi se poročila.