Jakob Soklič in Sokličeva zbirka

Jakob Soklič je bil pomembna osebnost polpretekle zgodovine mesta Slovenj Gradec. Mestni duhovnik je slovel kot vnet raziskovalec slovenjegraške preteklosti kot zaslužni kulturni delavec, ljubiteljski umetnostni zgodovinar in zbiralec starin. Preberi več
Leta 1937 je v župnišču v Slovenj Gradcu za javnost odprl Sokličev muzej s predmeti arheološke, zgodovinske, kulturno-zgodovinske in etnološke kulturne dediščine; liturgičnih predmetov; pohištva ter bogato zbirko sodobne likovne umetnosti. Zaradi svoje aktivne vloge pri ohranjanju premične kulturne dediščine velja Jakob Soklič za prvega muzejskega delavca v Slovenj Gradcu.
Predmete Sokličevega muzeja smo 2013. leta preselili v prostore Koroškega pokrajinskega muzeja.

SLOVENSKI DUHOVNIKI, ZNAMENITE OSEBNOSTI