Ivan Cankar

Ivan Cankar se je rodil na Vrhniki, 10. maja 1876. Po maturi leta 1896 v Ljubljani je na Dunaju začel študirati tehniko in nato slavistiko ter romanistiko. Od leta 1897 se je posvečal samo pisanju publicistike in leposlovja ter se s tem preživljal. Leta 1910 se je dokončno naselil v Ljubljani. Že leta 1907 je na volitvah kandidiral na socialdemokratski listi in ostal v stiku s slovenskimi socialnimi demokrati do svoje smrti. Po daljši bolezni je umrl v deželni bolnišnici v Ljubljani.

V zadnjih tednih življenja in ob smrti je bil Cankarju (ob Mileni Rohrmanovi) prav gotovo najbolj zvest prijatelj Alojz Kraigher. Prepeljal ga je v bolnišnico ter tam in doma skrbel zanj kot zdravnik. V Kraigherjevi zapuščini so se ohranili celo originalni obrazci s kopijo anamneze in diagnoze. Kraigherja in Cankarja je vse življenje vezalo literarno delo in tudi svojo zadnjo dramo Lepa Vida je Cankar napisal pri prijatelju Alojzu Kraigherju pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah leta 1911. V pozni jeseni, 8. novembra 1910, se je Cankar pripeljal v Slovenske gorice in pri prijatelju ostal nekaj dni manj kakor pol leta. Leta 1911 je tu nastala Lepa Vida, ki je potem izšla leto pozneje, leta 1912.

Cankar je umrl v Ljubljani 11. decembra 1918. Pokopali so ga na ljubljanskih Žalah v t. i. Grobnici Moderne, kjer so pokopani tudi Josip Murn, Dragotin Kette in Oton Župančič.