skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ivan Cankar se je rodil na Vrhniki, 10. maja 1876. Po maturi leta 1896 v Ljubljani je na Dunaju začel študirati tehniko in nato slavistiko ter romanistiko. Od leta 1897 se je posvečal samo pisanju publicistike in leposlovja ter se s tem preživljal. Leta 1910 se je dokončno naselil v Ljubljani. Že leta 1907 je na volitvah kandidiral na socialdemokratski listi in ostal v stiku s slovenskimi socialnimi demokrati do svoje smrti. Po daljši bolezni je umrl v deželni bolnišnici v Ljubljani.

V zadnjih tednih življenja in ob smrti je bil Cankarju (ob Mileni Rohrmanovi) prav gotovo najbolj zvest prijatelj Alojz Kraigher. Prepeljal ga je v bolnišnico ter tam in doma skrbel zanj kot zdravnik. V Kraigherjevi zapuščini so se ohranili celo originalni obrazci s kopijo anamneze in diagnoze. Kraigherja in Cankarja je vse življenje vezalo literarno delo in tudi svojo zadnjo dramo Lepa Vida je Cankar napisal pri prijatelju Alojzu Kraigherju pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah leta 1911. V pozni jeseni, 8. novembra 1910, se je Cankar pripeljal v Slovenske gorice in pri prijatelju ostal nekaj dni manj kakor pol leta. Leta 1911 je tu nastala Lepa Vida, ki je potem izšla leto pozneje, leta 1912.

Cankar je umrl v Ljubljani 11. decembra 1918. Pokopali so ga na ljubljanskih Žalah v t. i. Grobnici Moderne, kjer so pokopani tudi Josip Murn, Dragotin Kette in Oton Župančič.

Preberi več

Cankarjeva pisma iz Slovenskih goric, ki jih je pisal na Rožnik, so kot faksimile in s spremno besedo dr. Tineta Debeljaka izšla leta 1943 ob 25. obletnici Cankarjeve smrti, likovno jih je opremila Bara Remec.

Leta 2016 so na Sveti Trojici odkrili spomenik slovenskemu pisatelju, ki ga je izdelal Franci Černelč. Marmorni kip bogati Trojiški trg. Ivan Cankar in Lepa Vida zreta vsak v svojo smer. Medtem ko Cankar zre proti oknu hiše, v kateri je v letu 1910 prebival in ustvarjal, Lepa Vida zre proti stavbi Občine Sveta Trojica.

Univerzitetna knjižnica Maribor v svojih fondih hrani raznovrstno, tudi slikovno gradivo, povezano z Ivanom Cankarjem.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Gabrijela Kolbič

Ključne besede

SLOVENSKA DRAMATIKA, SLOVENSKA LITERARNA ZGODOVINA, SLOVENSKA KNJIŽEVNOST, DOMOZNANSTVO, Cankar, Ivan, Kraigher, Alojz

Datum objave

08.07.2020 07:13

Zadnja sprememba

08.07.2020 07:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam