Ime kraja Ptujska Gora

V preteklosti je kraj imel različna imena, ki so vsa povezana z zgodovino cerkve.

Preberi več
Najstarejše znano ime je nemškega izvora: Neustift (Nova Štifta). Ime izpričuje, da je bila cerkev zgrajena povsem na novo (okrog leta 1400). Pri gradnji cerkve je sodelovalo več plemiških družin, njena naročnika pa sta bila najverjetneje Bernard III. Ptujski in njegova žena Valburga Celjska. Pogosta nemška oblika imena, razširjena zlasti v 19. stoletju, je bila tudi Maria-Neustift.

Latinsko poimenovanje Mons Gratiarum (Gora milosti) se je pojavilo v 15. stoletju. Izraz najverjetneje pomeni, da so bile na tej lokaciji ljudem izkazane razne milosti ali čudeži, zato ne preseneča, da se je kraj dokaj hitro uveljavil kor romarski kraj.

Večinsko slovensko prebivalstvo je za kraj in cerkev najbolj uporabljalo slovensko poimenovanje: Gora, Marija na Gori, Sv. Marija na Gori. V 18. in 19. stoletju je bilo v rabi tudi poimenovanje Novagora oz. Nova Gora, v času nacistične okupacije pa so kraj poimenovali kot Bergneustift.

Od turških vpadov naprej je bila Ptujska Gora znana tudi kot Črna gora. Ime je povezano z legendo, ki pripoveduje o črnem oblaku s katerim naj bi Marija ogrnila cerkev, da je ne bi našli Turki. Izvor imena Črna gora je povezan tudi z zunanjim izgledom cerkvene zgradbe. Kamen iz katerega je narejena je namreč sčasoma potemnel, zato se je ljudem zdelo, da je cerkev umazana oz. črna. Ime Črna gora se je najbolj udomačilo ob koncu 19. stoletja, za kar je zaslužen Anton Turkuš, ki je leta 1892 po ljudski legendi povzel in objavil pesnitev s tem imenom

Današnje ime Ptujska Gora se je pojavilo v 19. stoletju. Prvi zapis kraja s tem imenom se je pojavil 15. novembra 1870  v časopisu Slovenski narod (str. 1-2) v kratkem poročilu neznanega avtorja o študiji Hansa Petschniga (Janka Pečnika), ki jo je ta o cerkvi na »ptujskej Gori« objavil v Izvestjih Centralne komisije za raziskovanje in ohranjevanje stavbnih spomenikov.

CERKVE, KRAJEVNA IMENA, krajevna zgodovina, Ptujska Gora