Zemljevid  

Hum - hrib nad Laškim

Zgodba o Humu, ''laškem Triglavu'', hribu nad mestom – k prebiranju, ogledovanju in poslušanju katere vas vabimo na pričujočih straneh, je ena izmed možnih zgodb o tem hribu, na katerega smo Laščani tako ponosni. Ta zgodba seveda ni popolna, je pa vsekakor zanimiva in osvetljuje Hum z različnih vidikov. Pa še nekaj je treba poudariti pri njej: nastala je na pobudo in v organizaciji Knjižnice Laško in je bila udejanjena na dveh večerih, posvečenih ''laškemu Triglavu'' v Knjižnici Laško junija 2006 in oktobra 2007. Pri spletanju te zgodbe je sodelovalo veliko Laščanov, ljubiteljev in prijateljev Huma – in to daje vsebini, ki jo predstavljamo, še dodatno težo.

Preberi več
Za čustveno nevpletenega opazovalca je Hum na prvi pogled povsem običajen hrib. Je pa zaradi svoje dominantne lege nad mestom, višine in pohodniške priljubljenosti simbol kraja. Za Laščane in tudi ostale, ki jim zleze pod kožo, pa je še več, je vir pozitivne energije in čarobnosti. Ali kot pravi Laščan, dr. Tomo Korošec, v uvodu v monografijo v Laško: ''Laško je treba najprej videti od zgoraj. So mesta, ki pustijo razkriti svojo dušo korak za korakom, od ulice do ulice ali s pogledom čez strehe s cerkvenega zvonika. A Laškega ni videl, kdor ga ni videl z vrha. Treba se je povzpeti v svitanje poletnega jutra na Hum, kopasti vrh strmo nad mestom. Kdor se potrudi sem gor in obrne hrbet soncu, ki ga bo pod meglo začutil nekje za Ojstrim, bo malo niže pred seboj ugledal šiljasta zvonika šmihelske cerkve, podobna stari dvojambornici, zasidrani v meglenem morju.''

Ob vsem napisanem je razumljivo, da ima Hum velik pomen že skozi vso zgodovino Laškega. Osrednjo vlogo je imel že na prvih znanih upodobitvah Laškega – Vischer v 17. st. in na prvih razglednicah Laškega z začetka 20. st. Z ureditvijo poti na Hum se je od konca 19. stoletja ukvarjalo Olepševalno društvo. Hrib nad mestom je že od nekdaj buril domišljijo domačinov z iluzijo, da je vulkan, in z legendo o Divjem farovžu, spodbujal pa je tudi literarno, likovno in glasbeno ustvarjalnost.
Hum pa je zelo zanimiv tudi z geološkega, gozdarskega, rastlinskega vidika in seveda kot izredno priljubljena izletniško-pohodniška točka.

O vsem tem in še čem pripoveduje naša zgodba o Humu.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Matej Jazbinšek

Kontaktne osebe

Matej Jazbinšek

Ključne besede

20. stoletje, DIVJI FAROVŽ, GEOLOGIJA, GLASBA ZA KLAVIR, GOVŽE, BENJAMIN, GOZDNI POŽARI, GOZDOVI, GRAD TABOR, Grafične upodobitve, hribi, HUM, LAŠKO, LITERARNO USTVARJANJE, PLANINSTVO, SLOVENSKI ČASOPISI, stare razglednice, ZAVAROVANE RASTLINE

Datum objave

09.11.2011 00:00

Zadnja sprememba

21.02.2018 08:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam