skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Arhitekturni razvoj grajske stavbe

Prvotni grad, pozidan v 12. stoletju (romanika), je imel obliko regularnega obodnega gradu, kastela, s palacijem, ščitnim plaščem in obzidanim dvoriščem s cisterno. V zahodnem delu so se nahajali gosposki bivalni prostori, na vzhodu notranje dvorišče s pomožnimi poslopji. Grajsko zasnovo so kasneje večkrat razširili in prezidali. V gotiki so severovzhodni del gradu dodatno utrdili s stolpom, katerega vogal se je delno ohranil vse do danes (Stopar, 2004).

Preberi več

Leta 1574 je grad, ki je imel v notranjosti pretežno leseno konstrukcijo, skoraj v celoti uničil požar. V naslednjih desetletjih je bil na novo pozidan kot dvonadstropno poslopje s tremi trakti in izpostavljenim zapornim stolpom na zahodu.

Čeprav je od nekdaj mogočnega gradu Rogatec ostalo bore malo, predstavljajo njegove ruševine pomemben element za identiteto kraja. Objekt je razglašen za nepremični spomenik lokalnega pomena, celotno območje gradu se obravnava kot arheološki rezervat.

 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Maja Mohorič

Kontaktne osebe

Maja Mohorič

Ključne besede

GRADOVI, SREDNJI VEK, ARHEOLOGIJA, krajevna zgodovina, stare razglednice, DOMOZNANSKE ZBIRKE

Datum objave

24.03.2021 12:18

Zadnja sprememba

23.03.2021 13:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam