skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Zleknjena grajska stavba v naselju Rakičan, ki stoji sredi velikega parka in je pozidana z več eksoti, izvira iz 17. stoletja. Preberi več
Že v srednjem veku je tam izpričana fevdalna postojanka, v 17. stoletju pa je poslopje dodatno utrdila in v baročnem stilu pozidala plemiška rodbina Batthyány, v lasti katerih je ostal dvorec tudi večino časa. Med svetovnima vojnama je bila lastnik nemška grofovska družina Wallsee, vendar pa je po smrti grofice Goergine Saint Julien Walsee v začetku 20. stoletja, rojene Batthyány, postal samo še plemiška počitniška rezidenca, saj so njeni dediči prebivali v Avstriji.

Rakičanski grad je bil na notranji strani razpotegnjen proti parku. Prvo nadstropje je bilo namenjeno grofu in njegovi družini, v pritličju pa so stanovali služabniki. Na sredini stavbe je bil širok, na obeh straneh z vrati zaprt prehod, po katerem so grofovske paradne kočije vozile goste do stopnišča, ki je vodilo v nadstropje. Sredi velikega kvadratastega dvorišča je bila okrogla cvetlična greda, grofje so jo imenovali rondo, in okrog nje speljana široka peščena pot. Dvorišče je bilo obdano s pritlično zgradbo, katere krili sta bili povezani z osrednjim poslopjem. Tudi ta zgradba je imela na cestni strani širok prehod za kočije, zaprt s širokimi vrati. Na eni strani prehoda je stanoval paradni kočijaž, na drugi vrtnar. V enem od stranskih kril je bil zimski vrt z eksotičnimi rastlinami, v drugem pa konjušnica. Na dvoriščnem pročelju pa je kraljevala velika sončna ura. Grad je obdajal angleški park, kot je bilo pri madžarskih fevdalcih v modi že od konca 18. stoletja. V parku je  bila leta 1880  v obliki rotunde pozidana tudi neogotska kapela z grobnico. Grofje so ljudem v vasi pomenili tuj in daljni svet, ki ga je pred vaščani zastopal oskrbnik s pomočniki in priganjači. Grof je sicer imel najboljšo zemljo v Rakičanu, poleg tega pa še gozdove in pašnike v sosednjih vaseh in na Goričkem.

V zadnjih nekaj letih  je obnova vrnila grajskim prostorom radoživost in grad spet predstavila kot prijetno podeželsko grajsko stavbo z imenitnim parkom. V parku so ohranjena številna eksotična drevesa, v gradu pa deluje Raziskovalno izobraževalno središče, ki prireja razne delavnice, izobraževanja in predavanja na različne teme. Novost letošnjega leta je na novo odprta kavarna, Galerija in Konjeniški center Dvorca Rakičan.

Literatura
Čačinovič Rudi. Zgodbe minulega sveta. Murska Sobota: samozalož., 1999.
Huber Ivanka. Grad Rakičan. Prekmurje: za radovedneže in ljubitelje (ur. Oto Luthar). Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2010, str. 125-126.
Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan. Dostopno na http://www.ris-dr.si/

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam