Gabriel Oblak je bil legendarni logaški župan, ki je svojo funkcijo opravljal kar 24 let.

Preberi več
Rodil se je 6. marca 1895 na Vrhniki. Z družino so se v Logatec preselili leta 1901. Takrat se je oče začel ukvarjati s cementninarstvom, ki se je širilo iz roda v rod vse do današnjih dni.
Leta 1921, ko je bil star komaj 26 let,  so Gabriela Oblaka izvolili za logaškega župana. Kandidiral je samostojno/nestrankarsko. Na županskem mestu je ostal vse do leta 1945, v tem času pa je bil tudi poslanec v Beogradu. V 24-ih letih županjevanja je ogromno naredil za razvoj občine in kraja, v samem Logatcu je pustil pečat, ki je viden še danes.

Delo:
  • uredil je ceste in kanalizacijo;
  • poskrbel je za regulacijo Logaščice, ki je pred tem pogosto poplavljala;
  • leta 1929 je dal zgraditi most na Brodu (del Logatca) - prebivalcem je bila tako omogočena pot do polj pod Sekirico a je bil porušen med drugo svetovno vojno;
  • kapelica pri mostu na Brodu - le-to je leta 1929 zgradil Gabrielov brat Ciril, Plečnikov učenec;
  • na Brodu je zgradil elektrarno, ki je Logatec oskrbovala z elektriko. Leta 1935 je elektrarna pogorela, kar je še povečalo finančno stisko družine, ki se je začela že leta 1933 zaradi svetovne gospodarske krize;
  • njegova zasluga je tudi kopališče na Brodu (vidno tudi na nekaj razglednicah), ki je bilo zgrajeno leta 1930. Vodo so že takrat ogrevali s pomočjo sončne energije. Poleg kopališča sta bila tudi okrepčevalnica in športno igrišče. Bazen je služil svojemu namenu do leta 1970;
  • urediti je dal dom na Griču in dostop do njega z lepim stopniščem;
  • pod njegovim vodstvom so zgradili tudi staro občinsko stavbo (na Notranjski cesti).