Zemljevid  

Furmani, kovači in kolarji

V Logatcu so nekoč cvetele panoge obrti, kot so furmanstvo in z njim povezana kovaštvo in kolarstvo.

Preberi več
FURMANI
Logatec s širšo okolico, Grčarevec in Planina so imeli že od nekdaj pomembno vlogo, saj so skoznje potekale pomembne trgovske  poti med notranjostjo in morjem. Furmanstvo je bila pomembna gospodarska dejavnost kmetov, ki pa jo je prizadel prodor industrijske revolucije  sredi 19. st., na tem geografskem področju pa še dograditev železniške proge Dunaj-Trst.  Preživela je le lokalna, skromnejša oblika furmanstva, predvsem na razdalji med železniško postajo Logatec in Idrijo (vse do 1. svetovne vojne). Po 1. sv. vojni pa se obseg furmanstva skrči na prevoz lesa iz gozdov do železnice ali pa do lesnih trgovcev.

KOVAČI in KOLARJI
Vsak kraj je imel včasih vsaj enega ali celo več kovačev, ki so izdelovali poljedelska in druga orodja, kovane dele vozov, pripomočke za gradnjo hiš itn. V kovaški obrti razlikujemo orodne in podkovske kovače, čeprav so običajno obvladovali oboje. Za opravljanje poklica  so morali opraviti mojstrski izpit.

Podkovski kovači so imeli veliko dela ravno ob prometnih poteh, kakršna je tekla tudi skozi Logatec, zato je tu kovaška obrt zelo cvetela. Pogosto se je ta obrt dopolnjevala tudi s kolarstvom, tj. s specializirano kovaško obrtjo, ki je izdelovala in popravljala vozove, kolesa in njihove dele (velikokrat jo je spremljala tudi tapetniška obrt za opremo slovesnejših vozil). Z razliko od kovačev so bili kolarji tudi samouki, ta obrt pa je posebej značilna predvsem za Notranjsko.Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Orešnik

Kontaktne osebe

Urška Orešnik

Ključne besede

DOMAČE OBRTI

Datum objave

17.02.2012 14:35

Zadnja sprememba

22.01.2019 08:15

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam