skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

V digitalni zbirki je predstavljen Franc Bernik, ki je leta 1910 postal prvi domžalski župnik in bil zaslužen, da so Domžale dobile novozgrajeni Društveni dom.

Preberi več

Franc Bernik je bil rojen 28. 9. 1870 v Šentvidu pri Ljubljani staršema Matiju Berniku in Mariani Potočnik. Oče, učitelj in organist, je umrl, ko je imel Franc tri leta. Po očetovi smrti se je družina preselila k sorodnikom v Trato v Gorenji vasi. Obiskoval je gimnazijo v Ljubljani, leta 1885 pa je bil sprejet v Alojzijevišče oz. malo seminišče. Leta 1894 je bil posvečen v duhovnika. Njegovo prvo službeno mesto je bila Borovnica, kjer je bil najprej kaplan, po smrti tamkajšnjega župnika pa je v letu 1898 prevzel službo administratorja župnije. Konec tega leta je bil kot kaplan premeščen na Vrhniko. Že tukaj je ustanovil Marijino družbo, bil glavni pobudnik pri ustanovitvi Katoliškega političnega društva za sodni okraj Vrhnika, deloval pri tamkajšnjem rokodelskem društvu… Ta društva so imela t.i. čebelice, kjer so njihovi člani varčevali denar, čebelice so vlagali v tamkajšnjo hranilnico. Nadzornik vseh čebelic pa je bil France Bernik.

Na ogled smo vam pripravili 3D doprsnega kipa Franca Bernika, ki ga hranimo v Knjižnici Domžale na domoznanskem oddelku.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam