skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Flancanje v Smledniku

Flancanje skozi čas

Ko smo v društvu za ustno zgodovino leta 2004 pripravili prvo izmenjavo sadik v Slovenskem etnografskem muzeju, si nismo predstavljali, da bo to postala vsakoletna stalnica in ena izmed najbolj prepoznavnih dejavnosti našega društva. Že na prvi izmenjavi pa se je pokazalo, da izmenjava sadik privablja in povezuje ljudi. V letih, ki so sledila, so izmenjavo doma pridelanih sadik začeli organizirati tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji, gotovo pa je Flancanje izmed vseh najstarejše. Še zaradi nečesa je Flancanje v Smledniku nekaj posebnega. Staro navado izmenjave sadik smo ne samo oživili, ampak jo navezali na dediščino smleških flančnikov, skupnih vaških gredic na prisojnem pobočju ob reki Savi, katerih podoba se je ohranila na fotografiji, ki jo hrani Arhiv Republike Slovenije.

Preberi več

Flancanje običajno poteka drugo soboto v maju v popoldanskih urah. V teh letih se je le dvakrat zgodilo, da je bila prireditev zaradi slabega vremena v Kulturnem domu v Smledniku, čeprav je bilo vreme pogosto zelo muhasto. Skoraj vsako leto je poleg izmenjave flanc potekal tudi spremljevalni program, ki je bil posvečen določeni temi. Za lažjo predstavo, kaj se je na Flancanju v vseh teh letih dogajalo, pa spodnja kronologija.

2004 – 1. Flancanje poteka ob predstavitvi novega društva v Slovenskem etnografskem muzeju.

2005 – 2. Flancanje poteka v Zbiljah.

2006 – 3. Flancanje: prireditev prvič poteka na Trgu sv. Urha v Smledniku, kjer Društvo za ustno zgodovino s podporo Občine Medvode postavi informativno tablo o smleških flančnikih.

2007 – 4. Flancanje

2008 – 5. Flancanje: prvič nastopi Otroška folklorna skupina KUD »Oton Župančič« iz Sore, Flancanje pa popestri tudi obisk in nastop mladih italijanskih folklornikov, ki se udeležujejo Mednarodnega srečanja otroških folklornih skupin v Sori.

2009 – 6. Flancanje: po izmenjavi sadik je potekal ogled cerkve sv. Urha pod vodstvom umetnostnega zgodovinarja dr. Francija Lazarinija.

2010 – 7. Flancanje: Metod Ferbar je obiskovalce popeljal po sledeh nekdanje preskrbe z vodo v Smledniku.

2011 – 8. Flancanje: obiskovalci so si lahko ogledali Merjaščevo domačijo in spoznali zgodovino Merjaščeve rodbine.

2012 – 9. Flancanje: na pobudo KS Smlednik je bil pod Kulturnim domom zasajen vaški sadovnjak, umetnostni zgodovinar dr. Franci Lazarini je vodil ogled kapelice družine Lazarini na smleškem pokopališču.

2013 – 10. Flancanje: voden pogovor s predsednikom Društva Sorško polje o sonaravnem kmetovanju

2014 – 11. Flancanje: obiskovalci so si lahko ogledali razstavo Flancanje 2004–2014, Društvo Slovenski center za ustno zgodovino je s podporo KS Smlednik izdalo informativno zloženko o Flancanju. Prireditev je bila izjemoma v nedeljo dopoldne.

2015 – 12. Flancanje: na prireditvi so poleg mladih folklornikov iz Sore prvič nastopi tudi MePZ Smleški žarek pod vodstvom Tomaža Grajzarja.

2016 – 13. Flancanje: spremljevalni program je obsegal delavnico izdelovanja polstenih izdelkov, razstavo klekljaric in študijskega krožka Zvedave punce ter ogled multimedijske predstavitve Smlednika v pripravi TD Smlednik. Organizatorji so prvič postavili tudi mizo z ekološko pridelanimi in avtohtonimi sadikami ter lončke presenečanja (z mini rastlinami) za najmlajše obiskovalce.

2017 – 14. Flancanje je prineslo doslej najbolj obširen spremljevalni program: razstavo in pokušino izdelkov samooskrbe Študijskega krožka Zvedave punce, razstav papirnatih cvetlic, razstavo starih fotografij Smlednika, ki jo je pripravilo TD Smlednik, ter prikaz starih obrti: izdelovanja košar in cvetlic iz papirja.

2018 – 15. Flancanje je zaznamovalo slavnostno odprtje vaškega vrta, pripravili so tudi razstavi izdelkov in delovanja študijskega krožka Zvedave punce ter razstavo in delavnico izdelovanja papirnatih rož, ki sta jo že drugo leto pripravili Albina Bizjak in Olga Mali.

2019 – 16. Flancanje je bilo posvečeno čebelarstvu in medu, saj je bilo tik pred svetovnim dnevom čebel, ki smo ga v tem letu obhajali drugič, in hkrati z akcijo čebelarskih društev za ohranitev medovitih rastlin. Naslov prireditve je bil Vsak cvet šteje.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Andreja Burja Čerin

Kontaktne osebe

Tatjana Mavrič

Ključne besede

Smlednik, Medvode, VRTOVI

Datum objave

05.10.2020 11:58

Zadnja sprememba

29.09.2020 12:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam