skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Evangeličanska cerkev Selo

Najmlajša me prekmurskimi evangeličanskimi cerkvenimi občinami je Evangeličanska cerkvena občina Selo, ustanovljena šele leta 1964 kot enajsta po vrsti, so si pa za to prizadevali vsaj že veliko prej.

Preberi več

Po ustanovitvi Evangeličanske cerkvena občine Križevci so k tej spadali tudi verniki iz Sela, vendar pa so si sčasoma začeli prizadevati za lastno cerkveno občino in cerkev, saj so bili od Križevcev oddaljeni okrog 10 kilometrov. Sklep o tej srčni želji so sprejeli leta 1937, čez dve leti pa položili tudi temeljni kamen cerkve. Pričeli so z gradnjo, vendar je opeka slabe kvalitete začela propadati, za povrh je prišla še druga svetovna vojna, tako da se je gradnja zaustavila. Nadaljevali so po vojni, sicer počasi zaradi finančnih in materialnih težav, a na koncu je bila cerkev zgrajena, posvečena in predana svojemu namenu. To se je zgodilo leta 1966, dve leti prej pa je bila ustanovljena tudi samostojna cerkvena občina. Formalno samostojna pa je postala leta 2012.

Literatura:

Kerčmar, V.: Evangeličanska cerkev na Slovenskem. Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Sloveniji, 1995.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura
religija

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

CERKEV, CERKVENA ZGODOVINA, prekmurski evangeličani

Datum objave

11.04.2018 11:35

Zadnja sprememba

11.04.2018 10:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam