Dvor Dobje (Dobiehof) in Dvor Gojka (Hebenstreit)

Dobje naj bi dobilo ime po dobu – hrastu, ki raste tu okrog. Dvor Dobje je v virih prvič omenjen leta 1497, ko se omenja neki „Juri zu Dobie”, zaselek Dobje pa že 16. 6. 1375 kot Ayech. Današnja stavba na Dobravi je iz leta 1763. A. Stegenšek omenja kronogram nad vhodom v dvor, ki je sporočal, da je stavbo postavil Franc Blagotinšek. O tem kronogramu danes ni več sledi. Blagotinški izvirajo iz okolice Laškega. Franc Blagotinšek naj bi dvor Dobje kupil okoli leta 1750 in tu zgradil nov dvor. Zgoraj omenjeni Anton Blagotinšek je v času Napoleonovih vojn državo podpiral z denarjem in žitom in v zahvalo je cesar leta 1817 rodbino Blagotinšek povzdignil v plemiški stan. Tedaj so dobili naziv Edler von Kaiserfeld. Njegov sin Modic je še bolj napredoval, med letoma 1868–1870 je bil predsednik avstrijske poslanske zbornice, v letih od 1861 do 1884 pa štajerski deželni glavar.