Dve pesmi iz urbarja graščine Slatna

Polihistor Janez Vajkard Valvasor, Nobelov nagrajenec Fritz Pregl in dramatik ter novelist Slavko Grum so trije prodorni umi, po katerih je Šmartno pri Litiji znano v Sloveniji in tudi zunaj njenih meja.

Preberi več

Sta se pa v bližini Šmartna pri Litiji, v urbarju graščine Slatna, ohranili dve pesmi, ki sta širši slovenski javnosti dokaj neznani, sta pa po izsledkih slovenistov pomembni za razumevanje položaja slovenskega knjižnega jezika in umetnega slovstva v začetku 18. stoletja, ki  so ga raziskovalci, kar se tiče zapisov slovenščine v posvetne namene, imenovali »gluhi čas«.

Stanka Sirk

Ključne besede

graščina Slatna, URBARJI, Šmartno pri Litiji, BAROK, ROKOPISI, PESNIŠKE ZBIRKE, posvetno pesništvo, umetno pesništvo, slovenski jezik