Družina Adolfa Praha, kranjskega industrijalca (Tovarna volnenih in bombažnih tkanin) Preberi več
Adolf Prah je od leta 1920 služboval kot bančni uradnik v podružnici v Tosi Quirino Milano v Trstu, Jadranski banki Zagreb, Jadranski banki, centrali v Ljubljani, podružnici Jadransko-podunavske banke v Kranju in podružnici Slavenske banke v Kranju. Tik pred osamosvojitvijo je bil nameščenec vodstva računovodstva in komerciale v Intexu v Kranju.
23. februarja 1931 je prijavil samostojno dejavnost, in sicer izdelovanje bombažnih, volnenih in svilenih tkanin na tovarniški način; dovoljenje za obratovanje je dobil 12. marca 1931. Prve štiri tkalske stroje je postavil v prostor Crobathove šivalnice srajc v Prešernovi ulici, kjer so imeli ženini starši tudi manufakturno trgovino. Leta 1934 je preselil proizvodnjo v nove objekte na Primskovem, jih moderno opremil s predilniškimi statvami, barvarno in apreturo.