Zemljevid  

Družbeno-politično udejstvovanje

Jože de Gleria je bil zaveden Slovenec, ki je z Bledom živel z vsem svojim srcem. Bil je celo njegov župan in skoraj ni bilo družbenopolitične organizacije, v kateri ni sodeloval. Preberi več
Takoj po končanem študiju leta 1922 si je Jože de Gleria za svoje poklicno in družbeno delovanje izbral Bled. Ljudje so mu takoj začeli zaupati in ga ceniti, ne samo po strokovni plati, temveč tudi kot človeka, zato ni presenetljivo, da so ga že 22. avgusta 1927 izvolili za župana za dvoletno mandatno obdobje. Ponovno je bil za župana izbran 20. marca 1931, tudi za obdobje dveh let. Ves čas županovanja je bil hkrati še predsednik Zdraviliške komisije za tujski promet.
Od prihoda na Bled do začetka druge svetovne vojne je bil občinski odbornik. Takoj se je vključil v bralno društvo in blejske Sokole, kjer je bil tudi njihov načelnik.
Druga svetovna vojna ga je iztrgala Bledu in njegova življenjska zgodba tega obdobja je filmska. Po osvoboditvi se je izčrpan hitro vrnil na Bled ter vsestransko začel sodelovati pri obnavljanju dežele. 
Že 16. decembra 1945 je bil izvoljen za odposlanca v Okrajno narodnoosvobodilno skupščino Jesenice, leta 1949 pa za odbornika Mestnega ljudskega odbora na Bledu. Sodeloval je pri gospodarskem odseku,Turističnem društvu Bled in Zvezi borcev narodnoosvobodilnega boja.
Jože de Gleria je bil navdušen lovec. Leta 1946 je bil med ustanovitelji Lovske družine Bled. Vse od ustanovitve do začetka sedemdesetih let je bil član upravnega odbora, dolga leta tudi njen tajnik. Lovci se ga spominjajo kot vedno nasmejanega odličnega predavatelja in vzgojitelja lovskega podmladka. Blejski lovci so mu podelili častno članstvo v njihovi družini, Lovska zveza Slovenije pa ga je odlikovala z znakom za zasluge in redom II. stopnje.

Viri:
  1. Dokumenti Jožeta de Glerie.
  2. POGAČAR, Viktor: Pogrebni govor dr. de Glerii, 14. januar 1976.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kontaktne osebe

Damjan Mulej

Ključne besede

De Gleria, Jože, lovec, POLITIKI, SLOVENSKI ZDRAVNIKI, Sokoli, ŽUPANI

Datum objave

24.11.2015 08:08

Zadnja sprememba

27.11.2015 08:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam