Dr. Heli Modic (1906 - 1985)

V Ljubljani rojeni doktor pravnih znanosti Heli Modic je predsedovanje MLO Ljubljane prevzel 18. 7. 1953 od Jake Avšiča, s funkcije pa je odstopil aprila leta 1954. Prizadeval si je za povrnitev ugleda mestni oblasti in za izboljšanje poslovanja mestnega ljudskega odbora.

Pomembnejši dogodki v Ljubljani v obdobju julij 1953 - april 1954:

- Zaloško cesto so asfaltirali in potegnili do Polja. Promet po moderni cesti je stekel 3. 10. 1953.
- Leta 1953 so urejali tudi Petkovškovo nabrežje, na Gosposvetski cesti so popravili vozišče na železniškem prelazu in izvajali druga cestna dela.
- Pospešeno so zidali stanovanjska in upravna poslopja: ob Titovi cesti (palača Gradisa), na vogalu med Prešernovo cesto in Vošnjakovo ulico, na Komenskega ulici, na vogalu Kidričeve in Beethovnove ulice (Slovenija-Impex) in drugje.
- V Šentvidu so leta 1953 zgradili in zagnali najsodobnejšo čistilno napravo v Sloveniji, leta 1954 pa so gradili kanalsko mrežo še za Vižmarje in Brod.
- 14. novembra 1953 so v prostorih bivše kavarne Emona odprli gospodarsko razstavo, za katero je dal pobudo Mestni odbor SZDL, organiziral pa jo je Export projekt. Razstava je predstavljala nove izdelke ljubljanskih industrijskih podjetij.
- Leta 1954 je podjetje Mleko odprlo mlečno restavracijo na Miklošičevi ulici ter kioske z mlečnimi izdelki po raznih mestnih predelih.
- Obenem so časopisi poročali o težavah preskrbe mesta z neoporečnim mlekom. V prestolnici in njeni okolici je delovalo več kot petdesetih manjših mlekarn. Težave so bile tudi z oporečnostjo mesnih izdelkov v mesnicah. V mestu so se pojavljale epidemije oslovskega kašlja, škrlatinke, pegitifusa.

Kdo je bil dr. Heli Modic?

Dr. Heli Modic je imel do leta 1941 samostojno odvetniško pisarno, med vojno pa je bil zajet in v nemškem ujetništvu. Nato se je priključil narodnoosvobodilni vojski.
Po vojni je bil najprej podpredsednik Vrhovnega sodišča Ljudske republike Slovenije (LRS), minister za pravosodje, podpredsednik Ljudske skupščine LRS.
Po županovanju je deloval kot dekan pravno-ekonomske fakultete. Bil je zaslužni profesor ljubljanske univerze.

Konec leta 1964 je postal predsednik društva Glasbena mladina Ljubljane, ki je bilo ustanovljeno na pobudo dirigenta Cirila Cvetka.

Poleg učbenikov o pravu in državni ureditvi ter razprav o filozofiji in družbenih vprašanjih je leta 1949 napisal tudi priročnik o gojenju rastlin in živali v akvariju. Strokovne prispevke je objavljal v revijah Ljudski pravnik (pozneje Pravnik) in Teorija in praksa.

Umrl je 1985. leta, pokopan je na ljubljanskih Žalah.

Lit.: