skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Od zibelke do srednje šole

Tek krvi njegovega rodu in duhovne korenine njegovih let so v teh krajih pod Uršljo goro. Franc Sušnik se je rodil 14. novembra 1898 kot prvorojenec izmed šestih otrok (sestre: Marija, roj. 1901, por. Lodrant; Terezija, roj. 1903, por. Ivartnik; Justina, roj. 1907, por. Kališnik; Pavla, roj. 1912, por. Filip; Jožefa, roj. 1915, por. Pogorevčnik) v družini očeta Štefana Sušnika (roj. 1865) in matere Jožefe, rojene Dobrovnik z Breznice (roj. 1875). 

Preberi več

Oče Štefan se je rodil in odraščal pri Matuhu pod Uršljo goro, petindvajsetleten pa si je našel službo železarskega delavca v takrat znamenitih fužinah na Prevaljah. Ko je leta 1899 brezobzirna kapitalistična ruleta pokopala prevaljsko železarno, se je družina selila v Donawitz na avstrijsko Štajersko. Tam so bili do leta 1901, potem si je oče našel primerno službo pri železnici na Prevaljah, kjer so se Sušnikovi končno ustalili v hiši Farna vas 93 (danes Na produ 35).

Prvorojenec Franc je od leta 1904 obiskoval osnovno »berkovsko« šolo (tam so revni dobili zvezke zastonj!) na domačih Prevaljah. Po šestem razredu se je leta 1910 s priporočilom prevaljskega župnika lahko vpisal na humanistično gimnazijo v Celovec. Vzgoja na celovški gimnaziji je bila trdo nemška, zato se slovenski dijaki niti med seboj niso upali pogovarjati v materinem jeziku, kljub temu pa si je drznila skupinica dijakov, ki so prebivali v Marijanišču, na skrivaj izdajati svoje rokopisno, v bistvu literarno glasilo »Vzbudi se, Sloven« (1915/1916)1. Franc Sušnik je bil gibalo lista: čuteč pisec – edini pesnik in urednik glasila - oster kritik. Za vzpodbudo pri pisanju in organizaciji so uvedli Listnico uredništva in oglase. V veliki večini je literarne in jezikovne uredniške nasvete pisal Radimirov (Franc Sušnik). 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Miroslav Osojnik

Ključne besede

BIOGRAFIJE, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

27.12.2018 13:45

Zadnja sprememba

28.12.2018 08:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam