Dr. Franc Kotnik (1882–1955)

Slavist in etnolog dr. Franc Kotnik  (1882–1955) je v prvi polovici 20. stoletja s svojim ustvarjalnim delom odločno zaznamoval slovenski kulturni in znanstveni prostor.

Preberi več
Rodil se je 20. novembra 1882 zavednemu kmetu p. d. Župancu na Dobrijah. Njegov oče Dominik je bil tudi tolstovrški župan.
Na njegovo znanstveno pot so veliko vplivali pomembni učitelji: Janez Šajnik, Jakob Sket, Karl Štrekelj, Matija Murko.
Posvečal se je različnim področjem duhovne in materialne kulture slovenskega kmečkega oz. podeželskega prebivalstva, poglabljal se je v ljudsko slovstvo, raziskoval fenomen bukovništva na Koroškem ter slovenski literarni zgodovini odkril Drabosnjaka. Znamenite so njegove Storije I., Koroške pripovedke in pravljice, ki jih je l. 1924 izdal pri Mohorjevi družbi v Celju. Njegove razprave in zbrana gradiva so še danes eden od temeljev v raziskovanju slovenske etnologije.

1882
Rodil se je 20. novembra pri Župancu na Dobrijah.

1889–1893
Obiskoval je nemško ljudsko šolo.

1894–1902
Hodil je na nemško gimnazijo v Celovcu.

1902
Po maturi je opravljal enoletno vojaško službo v Ljubljani.

1903–1907
Vpisal se je na graško univerzo in študiral slavistiko.

1908–1919
Pridobil je naslov doktorja filoloških znanosti in nastopil državno službo kot pripravnik na celovški gimnaziji, kjer je kasneje postal profesor.

1911–1917
Deloval je kot odbornik časopisa Mir in Časopisa za zgodovino in narodopisje.

1915
Po vpoklicu k vojakom, se je boril v Galiciji in na koroško-italijanski fronti.

1919
Postal je vodja nastajajoče nove gimnazije in učiteljišča v Velikovcu.

1920
Po plebiscitu je odšel na Ptuj, kjer je dobil profesuro na realni gimnaziji. Posvetil se je raziskovanju ljudskega življenja v okolici Ptuja, glavnina njegovega dela pa je ostala zvesta koroški kulturi.

1924
Napisal je Storije I, Koroške narodne pripovedke in pravljice.

1927
Z novo upravno ureditvijo Slovenije je postal prosvetni inšpektor v Mariboru.

1929–1933
Opravljal je službo prosvetnega inšpektorja pri banovinski upravi v Ljubljani.

1933
Bil je upokojen iz političnih razlogov in postal ravnatelj Mohorjeve družbe in njene tiskarne v Celju.

1943
Med drugo svetovno vojno se je umaknil v Ljubljano. Napisal je življenjepis Jerneja Mozgana in delo Slovenske starosvetnosti.

Umrl je 6. februarja v Celju.

Kotnik, Franc, ZNAMENITE OSEBNOSTI