skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Doprsni kipi in drugi spomeniki NOB

Velikopotezni načrti, po katerih bi na Ptuju v 50-ih letih 20. stoletja postavili mavzolej - spomenik NOB po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, se niso uresničili, saj se je tak spomenik izkazal za urbanistično prezahtevnega in predragega. Namesto njega je bil na Slovenskem trgu nato postavljen Lackov spomenik, ki ga zaradi njegovega pomena predstavljamo v posebnem poglavju.

Na različnih lokacijah po Ptuju so v povojnem obdobju zrasli še drugi spomeniki NOB, med njimi so kar trije na starem mestnem pokopališču. Šole in druge ustanove, ki so v svoje nazive prevzele imena narodnih herojev in borcev NOB, kot so Jože Lacko, Dušan Kveder, Tone Žnidarič in Franc Osojnik, so na zelenice pred šole in v šolske avle postavile njihove doprsne kipe.

V nadaljevanju jih na kratko predstavljamo. 

Preberi več
 • Na starem mestnem pokopališču stojijo grobnica z obeliskom, posvečena 45 padlim borcem v letih 1941-45,  spomenik, posvečen 20 talcem, ki so jih leta 1945 ustrelili za obzidjem starega mestnega pokopališča in spomenik vojakom jugoslovanske vojske, padlim aprila 1941.
 • Pred internim oddelkom ptujske bolnišnice stoji doprsni kip dr. Jožeta Potrča, po katerem ustanova nosi ime. 
 • V avli nekdanje osnovne šole dr. Ljudevita Pivka stojita doprsni kip in spominska plošča Jožeta Lacka. 
 • Pred Miheličevo galerijo stoji doprsni kip Dušana Kvedra – Tomaža.
 • V nekdanji vojašnici na Vičavi je stal spomenik Dušanu Kvedru. Na mestu, kjer je nekoč stal spomenik, so danes le ostanki obeležja, dorpsni kip pa so prenesli v ptujski muzej.
 • V avli Osnovne šole Mladika je bil med leti 1963 in 1992 doprsni kip Toneta Žnidariča – Štefana,  po katerem se je do leta 1991 imenovala šola. Spomenik je bil leta 1992 prenesen v ptujski muzej.
 • Na zelenici pred Osnovno šolo Ljudski vrt stoji spomenik Francu Osojniku, po katerem se je šola imenovala  med leti 1959 in 1991.
 • Ob železniških delavnicah na Osojnikovi cesti stoji spomenik 9  padlim železničarjem v drugi svetovni vojni.
 • Pred stavbo Doma svobodnih sindikatov na Čučkovi ulici stoji doprsni kip Franca Krambergerja, člana prve celice KP v železniških delavnicah in borca Slovenskogoriške čete.
 • V Domu krajanov v Vičavi na Ptuju je doprsni kip Olge Meglič.
 • V nekdanjem vojaškem kompleksu na Vičavi stoji spomenik sprave, posvečen borcem in žrtvam za svobodno Slovenijo.
 • V prostorih Glasbene šole Karol Pahor Ptuj so leta 2018 ob spominski plošči odkrili še doprsni kip skladatelju Karolu Pahorju.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič, Stanko Lepej

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

NOB, SPOMENIKI

Datum objave

30.12.2016 16:10

Zadnja sprememba

30.01.2019 07:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam