Zemljevid  

Cerkev Žalostne Matere božje in cerkev sv. Ane

Župnijska cerkev Žalostne Matere Božje je eden najpogosteje upodobljenih motivov na razglednicah Leskovca pri Krškem.

Preberi več

Osrednja cerkev v Leskovcu pri Krškem je bila sprva najverjetneje posvečena Marijinemu vnebovzetju, od poznega srednjega veka pa je posvečena Žalostni Materi Božji. V virih se prvič omenja leta 1274. Imela naj bi starejšo predhodnico, ki so jo zaradi vodnate okolice imenovali Mati božja na jezeru, pri kateri naj bi bila že pred letom 1025 ustanovljena pražupnija. Ob cerkvi se je nahajala kostnica sv. Mihaela. Današnja stavba je bila zgrajena v 16. stoletju.

Današnja cerkev ima ravno podolžno ladjo, v katero se zajeda zvonik, ki je sprva stal samostojno. Tri cerkvene ladje so med seboj ločene s štirimi pari osmerokotnih stebrov z renesenačnimi kapiteli. Oltar je baročen in je bil izdelan leta 1685 v delavnici ljubljanskega kiparja A. Ferfille. Posebnost cerkve je kamnita prižnica, ki ima obliko osmerokotnega keliha. Cerkev krasijo dela A. Herleina, S. Pengova in V. Metzingerja. V cerkvi je kip Sočutne iz 15. stoletja.

Cerkev sv. Ane

Podružnična cerkev sv. Ane stoji na manjši vzpetini. Njen nastanek se datira v 17. stoletje, a je s prenovo v 18. stoletju dobila stavba poznobaročni videz. Pravokotna ladja ima raven lesen strop, ki je bil ometan, vendar je večina ometa odpadla, pri čemer sta bili uničeni dve freski, najverjetneje mladostni deli leskovškega rojaka J. Wolfa iz 19. stoletja. Glavni oltar je sestavljen iz na steno naslikanega ozadja in oljne slike sv. Ane z Marijo v naročju in sv. Joahinom ob strani, ki je delno preslikano Metzingerjevo delo. Na straneh se ladja odpira v dve kapeli. Cerkev je bila močno poškodovana v času druge svetovne vojne. Poškodovane orgle so bile obnovljene leta 2013. V poletnih mesecih potekajo v cerkvi Anini glasbeni večeri v organizaciji KD Leskovec pri Krškem in Župnije Leskovec pri Krškem.

Na razglednicah je cerkev sv. Ane pogosto prisotna kot del panorame Leskovca, kot samostojni motiv pa se pojavi na razglednici iz leta 1997, ki je izšla ob blagoslovitvi restavrirane cerkve.  

Literatura:

Cevc, Emilijan. Kulturni spomeniki v Krškem in bližnji okolici, v: Krško skozi čas 1477–1977: zbornik ob 500-letnici mesta Krško, Krško, 1977, str. 165–196.

Medved, Drago. Cerkve: vodnik po cerkvah v občini Krško, Krško, 2009, str. 42–46.

Rihter, Jernej. Staro pokopališče ob župnijski cerkvi sv. Žalostne Matere Božje v Leskovcu pri Krškem in arheološka odkritja, v: Leskovec pri Krškem skozi čas, Leskovec pri Krškem, 2018, str. 7–59.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Urška Šoštar

Kontaktne osebe

Urška Šoštar

Ključne besede

Leskovec pri Krškem, RAZGLEDNICE, CERKVE

Datum objave

03.07.2019 12:08

Zadnja sprememba

03.07.2019 10:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam