Borovnica po 2. svetovni vojni

2. svetovna vojna je v Borovnici pustila globoke rane. Številna bombardiranja so ranila in ubijala domačine in poškodovala domove prebivalcev. Prva povojna leta so bila namenjena predvsem čiščenju ostankov viadukta in obnovi vasi. Zgrajena je bila nova obvozna proga. Preberi več

Po odhodu okupatorske vojske iz doline je domačine čakalo ogromno dela. Odstraniti so morali ruševine mostu in uničeno jekleno konstrukcijo ter obnoviti svoje hiše. Zaradi provizorično zgrajene nemške proge je Borovnica imela železniško povezavo, prometa po njej ni bilo malo, infrastruktura pa je bila dotrajana. Pristojni so razmišljali o rešitvah, med njimi sta bili gradnja novega mostu ali nove obvozne proge.

Porušili so stebre viadukta, ki jih ni uničila vojna, se odločili za novo obvozno progo, na drugi strani doline zgradili novo železniško postajo in skladišče za tovor. Okoli edinega ohranjenega stebra viadukta je začel nastajati drugi center kraja.

Simona Stražišar

Borovnica, krajevna zgodovina, VIADUKTI, ŽELEZNICE