Zadnje obdobje, kateremu pripada pohištvo Knjižnice Mirana Jarca, je obdobje Art deco. Preberi več
Stil se je najprej pojavil v Franciji po prvi svetovni vojni, nato pa postal vsesplošno popularen po Evropi predvsem v letih 1930-1940. V to časovno obdobje spadajo pohištveni kosi iz zbirke Knjižnice Mirana Jarca. Pohištvo, izdelano iz močnih korpusov mehkega lesa, je furnirano s hrastovim furnirjem. Črno lužen furnir, obdelan s črno polituro, prekriva vse pohištvene kose, ki so nekdaj sestavljali delovno sobo nekje na Slovenskem. Knjižne omare, pisalne mize, mizica in naslonjač so tvorili celoto, ki je s svojim izgledom dajala vtis natančnosti in strogosti takratnega uporabnika.

Avtor besedila Aleš Senica