Gradivo in spomine svojega očeta nam je posredovala ga. Zvonka Pretnar. Preberi več

Anton Pretnar (1888 - 1971)

27. 7. 1914 je bil mobiliziran in poslan na italijansko fronto (natančnejša lokacija ni znana). 28. 6. 1915 je bil hudo ranjen in ujet ter poslan v taborišče v Monte Cassino v Italiji. Leta 1918 je s srbskimi dobrovoljci odšel na Soško fronto. Bil je v sestavi 5. čete 45. pešpolka, pod poveljstvom poročnika Gabra. 2. 10. 1919 je dobil odpustnico v kraju St. Michael na avstrijskem Koroškem.

Za časa bivanja v taborišču v italijanskem ujetništvu si je naredil citre. Bil je zelo spreten mizar. Tudi igral jih je sam, ob igranju je najraje povedal kaj iz svojih spominov. V ujetništvu je bil skupaj z Leopoldom Kerncom, kasnejšim tržiškim učiteljem v letih 1919–1932.

Ga. Pretnar iz očetovih spominov pove še, da je bilo precej Tržičanov poslanih na vzhodno fronto, v Galicijo. Nek očetov prijatelj se je od tam vrnil šele leta 1920.

Vir: Zvonka Pretnar

Nejc Perko