skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Adolf Westen (1850-1942)

Adolf Westen starejši je bil začetnik pomembne družine celjskih industrialcev. Leta 1894 je na Spodnji Hudinji ustanovil podjetje za emajliranje surove posode, pred tem pa si je podjetniške izkušnje nabiral kot trgovski potnik v tovarni Austria-Emaillierwerke v Knittelfeldu.

Preberi več
Cenena delovna sila in ugodna prometna lega sta celjskemu podjetju omogočala hiter razvoj, tako da je podjetje s prvotno 10 delavci hitro raslo. Veliki zagonski stroški podjetja so zahtevali najprej ustanovitev komanditne družbe, pri kateri je bilo udeleženo več celjskih podjetnikov, toda že leta 1901 se je Adolf Westen st. osamosvojil. Posloval je zelo uspešno, veliko izvažal v Rusijo in že pred prvo svetovno vojno predstavljal enega največjih celjskih podjetij. Leta 1910 je tovarna že premogla lastno električno centralo, leta 1913 pa je z viškom električne energije oskrbovala tudi okolico.
Leta 1912 je Adolf st. vodenje podjetja prepustil nečakoma - Adolfu ml. (1877-1952) in Augustu (1878-1960). Adolf ml. je opravljal v podjetju vlogo obratovodje, August pa je vodil komercialo. V času njunega vodenja se je podjetje močno razvilo in zaposlovalo že več sto delavcev. Med prvo svetovno vojno je podjetje svojo proizvodnjo v celoti podredilo potrebam vojske (čelade, čutare, porcije), kasneje pa so proizvodnjo razširili tudi na gospodinjsko posodo, kopalne kadi, parne kotle, radiatorje itd. Celo v kriznih 30. letih je podjetje raslo, zaposlovalo od 1200 do 2000 delavcev ter z značilnima dvema levoma in črkama AW postalo znano ne le v Evropi, ampak tudi v Severni Afriki in na Srednjem Vzhodu.
 
Vir: Tatjana Badovinac, Janko Germadnik, Branko Goropevšek; Celjani so jih poznali; Pokrajinski muzej Celje, Celje2010. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

družba
politika

Avtor besedila

Branko Goropevšek

Ključne besede

tovarnarji, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

25.03.2011 11:48

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam