skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

40 let delovanja Društva knjižničarjev Dolenjske

Društvo knjižničarjev Dolenjske je strokovno društvo, ki združuje knjižničarke in knjižničarje splošnih, šolskih, specialnih in drugih knjižnic na območju širše Dolenjske, Bele krajine, Posavja ter kočevsko-ribniškega območja. Sedež društva je od ustanovitve leta 1977 v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

 

Preberi več

40-letnico društva smo obeležili 1. marca 2017 v Knjižnici Mirana Jarca. Dopoldan smo gostili delegate Zveze bibliotekarskih društev na njihovem rednem občnem zboru, popoldan smo za knjižničarje in uporabnike pripravili literarni sprehod po Novem mestu in odprli razstavo, praznovanje pa smo zaključili s pogovornim večerom, ki smo ga poimenovali "Blazno resno praznujemo z Deso Muck".

Predsednica društva Brigita Lavrič je v uvodnih besedah izpostavila nekaj pomembnejših mejnikov v prvih letih delovanja Društva knjižničarjev Dolenjske:

- leta 1981  je bilo zabeleženo, kako je na pobudo Društva knjižničarjev Dolenjske potekal prvi sestanek šolskih knjižničarjev Dolenjske, da bi se le-ti medsebojno spoznali, povezali in na ta način razvijali šolsko knjižničarstvo;

- leta 1981 je društvo dobilo novo vodstvo in dve častni članici;

- leta 1981 poročajo o začetku nove dejavnosti, to so literarni večeri, s katerimi je društvo stopalo iz anonimnosti;

- že so se kazale težnje po bibliobusu;

- tudi takrat niso bili najbolj zadovoljni  s številom članov v društvu;

- poročali so o pripravi novega zakona o knjižničarstvu;

- v letu 1983 lahko beremo o novih prostorih, ki jih je pridobila knjižnica Brežice;

- leta 1984 je društvo dobilo nalogo, da poskrbi za organiziranje »splošnoizobraževalnih knjižnic« in njihovo povezovanje v knjižnično mrežo, poudarjena je bila vloga teh knjižnic kot središč za splošne in posebne kulturne in informativne potrebe...

Tudi danes stvari potekajo na podoben način.  Društvo skrbi za redno srečevanje in izobraževanje članov.  Zelo radi predstavljamo primere dobrih praks, iz katerih se razvije nešteto idej in sodelovanj. Vsaj enkrat letno  se člani  odpravimo na strokovno ekskurzijo po različnih knjižnicah, z namenom  spoznavanja razmer delovanja drugih knjižnic, nezanemarljivo pa ni niti druženje in spoznavanje obrazov elektronske pošte, ki si jo sicer redno pošiljamo.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura

Avtor besedila

Brigita Lavrič

Kontaktne osebe

Brigita Lavrič

Spletni naslov

http://dkd.nm.sik.si/

Ključne besede

Društvo knjižničarjev Dolenjske, KNJIŽNIČARJI, BIBLIOTEKARJI

Datum objave

17.03.2017 07:42

Zadnja sprememba

08.01.2019 11:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam