skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

130-letnica pod taktirko vojaškega glasbenika Antona Rojka

»Obračaš tja, obračaš sem – vedno je nekaj vojaškega v tej »pleh-muziki«, je zapisal Jure Krašovec, avtor besedila v zborniku ob 130-letnici. »Leta 1862 je vojak in godbenik Franc Klepej z nekaj kmečkimi in obrtniškimi možmi ter fanti postavil temelje laški godbi, ob 130-letnici, leta 1992, pa je slavnostni koncert na gradu Tabor s 44 godbenicami in godbeniki vodil z vojaško in glasbeno izobrazbo podkovan Anton Rojko. Preberi več
Godba v ljudski noši
Poleg novih inštrumentov, katerih nakup je leta 1987 omogočila pokroviteljica Pivovarna Laško, se je godba javnosti leto za tem predstavila v novih oblačilih – ljudskih nošah. S kreacijo le –teh so posegli v šestdeseta leta 19. stoletja, torej v čas ustanovitve godbe v Laškem. Na povorki Pivo in cvetje, na kateri redno nastopajo, se je v tem času že uveljavilo predstavljanje starih običajev in ljudskega izročila. In seveda, laške godbenice, teh je bilo iz leta v leto več, in godbeniki so bili tako popolnoma usklajeni z ostalimi nastopajočimi.

Frfotajoča krilca mažoretk

Oktobra leta 1989 so se godbenikom pridružile mažoretke. Glavni pobudnik za ustanovitev mažoretk je bil dolgoletni godbenik Jože Ojsteršek, prve mažoretne gibe pa je pa je 16. dekletom pokazala Majda Marguč, ki je bila mentorica skupine kar dve desetletji. Od vsega začetka in vseh nadaljnjih petindvajset let so skupni nastopi z godbo povsem nekaj običajnega.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam