skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Vojniški »prvčki«, šol. l. 1953/54

Otroci iz Vojnika in okolice, ki smo v prvi polovici petdeset let 20. stoletja prvič prestopili prag vojniške šole, nismo prav veliko vedeli o silni šolski reformi, ki jo je takrat na slovenskem izvajalo Ministrstvo prosvete. V tem obdobju sta v Vojniku delovali dve šoli: štirirazredna osnovna šola in štirirazredna nižja gimnazija. S šolskim letom 1958/59 je osnovno in srednje šolstvo na slovenskem doživelo večjo spremembo. Ukinjena je bila osemletna gimnazija, namesto nje je v večjih krajih zaživela osem ...

Preberi več

Otroci iz Vojnika in okolice, ki smo v prvi polovici petdeset let 20. stoletja prvič prestopili prag vojniške šole, nismo prav veliko vedeli o silni šolski reformi, ki jo je takrat na slovenskem izvajalo Ministrstvo prosvete. V tem obdobju sta v Vojniku delovali dve šoli: štirirazredna osnovna šola in štirirazredna nižja gimnazija. S šolskim letom 1958/59 je osnovno in srednje šolstvo na slovenskem doživelo večjo spremembo. Ukinjena je bila osemletna gimnazija, namesto nje je v večjih krajih zaživela osemletna osnovna šola in štiriletna gimnazija. V Vojniku je od takrat dalje samo osnovna šola in tako smo prvošolci na pričujoči fotografiji ob zaključku osnovnega šolanja imeli končano osemletko.  

Spomini
Mlačna toplota poznega poletja z vonjem po zorečem sadju, pod katerim se šibijo veje in že tu in tam padlo z dreves leži ob poti od doma do šole; pa nerazložljiva tesnobnost speta s strahom pred nepoznanim, ki pa se je kar razblinil, ko je v šolski razred vstopila tovarišica Marija Ahtik, učiteljica prvih razredov mnogih generacij vojniške osnovne šole. Ohranili smo jo v izredno lepem spominu, bila nam je kot mama, ki ni delala nobenih razlik med »trškimi« z Vojnika in delavskimi ter nami kmečkimi, ki smo v šolo prihajali iz njegove okolice. Mnogokrat, ko je začutila, da je kdo izmed nas otožen, nas je vzela na kolena, nežno pobožala po glavici in potolažila.

Uporabljen vir: Kolar, Bogdan: »Razvoj šolstva na vojniškem območju«, v: Vojniški svet v utripu časa, 1997, str. 89

Prispevala: Ivica Kos

Slika

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1954

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Vojnik

Osebe na fotografiji

Marija Ahtik

Ključne besede

osnovna šola

Datum objave

28.08.2020 17:06

Zadnja sprememba

29.08.2020 06:05

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam