"Veselo na trgatev", na Tinskem, 1999

Čas trgatve je. In ta čas nas poveže s številnimi spomini na to lepo jesensko opravilo. Naše območje je poznano po izjemnih legah za vinograde in seveda po izvrstnih vrhunskih vinih. Veliko pripomore k prepoznavnosti vinogradništva na šmarskem Društvo vinogradnikov in kletarjev Šmarje pri Jelšah. Ena izmed najbolj prepoznavnih in zabavnih dogodkov tega društva je prireditev ob začetku trgatve v občini Šmarje pri Jelšah “Veselo na trgatev”, ki je bila prvič organizirana leta 1999 na Tinskem. Društvo je takrat vodil in ga vodi še danes Jani Vreže. Ob tej priložnosti društvo povabi medse tudi aktualno vinsko kraljico. Določi se gospodar trgatve, to je vedno aktualni župan in gospodinja trgatve z okolja kjer se prireditev odvija. Prireditev se je dolga leta selila med tremi kraji: Tinskim, Sedovško domačijo na Strtenici nad Zibiko in Smoletovo gorco na Sladki Gori. Zadnja leta se odvija v Šmarju pri Jelšah, kjer se opravi trgatev potomke stare trte z Lenta, ki je posajena ob župnijskem vrtu. Program pa se odvija v atriju muzeja baroka ali pred Skazovo hišo, kjer ima v kleti hiše društvo izjemno lepo urejene prostore.

Program sva dolga leta vodila in povezovala s humorjem in dobro voljo z Igorjem Habjanom, zadnja leta pa opravita to delo Igor Habjan in Helena Rančigaj. Ubrano petje pa že leta prispevajo znani zibiški pevci.

Na fotografiji: Pri mletju grozdja pred župnijsko kletjo pri cerkvi sv Ane na Tinskem

Pripravil: Jožef Čakš