Verica Auberšek "na hlapcu"*, julij 1952

Kadar vreme ni bilo ugodno za sušenje sena, so si nekoč pomagali z vkladanjem sena v late na skednju ali kozolcu, kjer se je lahko  ustrezno posušilo. Za to opravilo sta bila potrebna dva; eden je stal na "hlapcu" in vkladal, drugi pa je mu podajal. Na tak način so sušili še druge pridelke, kot npr. žito, nadzemske dele korenja, repe, pese, koruznico ... * Kar se rabi kot opora, podstava, pomoč pri kakem delu: gospodinja je naslonila burkle na hlapca in porinila lonec v peč / stal je na hlapcu in jemal snope iz kozolca  ...

* Kar se rabi kot opora, podstava, pomoč pri kakem delu: gospodinja je naslonila burkle na hlapca in porinila lonec v peč / stal je na hlapcu in jemal snope iz kozolca na (zdevalnem) stolu

NN

Dobrna