V središču celjske Skalne kleti, 1944

V svojem drugem letu sem še vedno precej boječe gledal po svetu in domači vasi. Zadaj levo stoji Krašovčeva hiša, za njo Zagoričnik-Šegatova (mlekarna), kjer smo otroci po končani II. svetovni vojni dobivali iz UNRRA paketov mleko v prahu, ki so ga v mlekarni uporabili za pripravo kakava. Nasproti stoji hiša preparatorja Kumra in pred gostilno Skalna klet stoji hiša, v kateri je po vojni stanovala družina Cigelšek. Za hišo je vidna streha navedene gostilne, katere lastnika sta bila Andrej in Jožefa Ušaj ...

V svojem drugem letu sem še vedno precej boječe gledal po svetu in domači vasi.
Zadaj levo stoji Krašovčeva hiša, za njo Zagoričnik-Šegatova (mlekarna), kjer smo otroci po končani II. svetovni vojni dobivali iz UNRRA paketov mleko v prahu, ki so ga v mlekarni uporabili za pripravo kakava. Nasproti stoji hiša preparatorja Kumra in pred gostilno Skalna klet stoji hiša, v kateri je po vojni stanovala družina Cigelšek. Za hišo je vidna streha navedene gostilne, katere lastnika sta bila Andrej in Jožefa Ušaj. Slednja je umrla kot takrat najstarejša Celjanka stara 107 let. Gostilna je bila zgrajena v čudovitem primorskem slogu, med II. svetovno vojno pa je nudila vaškim prebivalcem v njihovi kleti zatočišče med zavezniškim bombardiranjem Celja. Danes je ta stavba žal podrtija.

Prispeval: Rudi Škedelj

2. svetovna vojna