skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tako se je obiralo hmelj na Pristovi pri Dobrni leta 1959

Bilo mi je tri leta, obiralci so bili sosedje pa tudi od drugod so prišli, iz doma Miha Pinter na Dobrni in še od kod. Tudi otroci smo sodelovali pri tem opravilu, da smo prislužili kakšen dinar za šolo za zvezke in morda kakšne čevlje ali oblačila. Prav tekmovali smo kdo bo več "škafov " nabral. Obiralo se je cel svetli del dneva. Pomalicali smo kar v hmeljišču, največkrat kakšen kos kruha in jabolka, ki so dozorevala v sadovnjakih, »šentlovranke«, ki zorijo po sv. Lovrencu 10. av ...

Preberi več

Bilo mi je tri leta, obiralci so bili sosedje pa tudi od drugod so prišli, iz doma Miha Pinter na Dobrni in še od kod. Tudi otroci smo sodelovali pri tem opravilu, da smo prislužili kakšen dinar za šolo za zvezke in morda kakšne čevlje ali oblačila. Prav tekmovali smo kdo bo več "škafov " nabral.

Obiralo se je cel svetli del dneva. Pomalicali smo kar v hmeljišču, največkrat kakšen kos kruha in jabolka, ki so dozorevala v sadovnjakih, »šentlovranke«, ki zorijo po sv. Lovrencu 10. avgusta, so bile prav slastne, obenem smo se pa tudi odžejali.

Seveda so bile roke kar grenke od hmeljevega prahu, ki se je lepil na prste, saj voda za umivanje ni bila vedno pri roki. Imeli pa smo dolga oblačila, srajce z dolgimi rokavi, da nas hmelj ni »kraspal«. Obiralo se je v paru na eno "štango ",  manjši otroci so se pridružili starejšim, da so imeli nadzor in so lepo obirali s peclji. O alergijah in sodobnih nevšečnostih nismo vedeli ničesar, pa tudi bilo jih ni ... Proti koncu dneva so obiralci večkrat tudi zapeli, pripovedovali šale, da so krajšali čas ob monotonem delu. 


Pa tudi nagajivi pogledi med fanti in dekleti so se iskrili in izginili v mlado noč ...

Na fotografiji od leve:  Vili Jonke, moja malenkost s klobučkom in Mimika Jonke (sedi);
za »štango«: Anica Šibanc, Mari Lešnik, Ana Jonke, Micika Šibanc in fantje iz doma Mihe Pinterja ter dve obiralki iz hrvaškega Zagorja.

Avtor fotografije: Dolfe Lešnik iz Dobrne
Prispeval: Bojan Vrečer (VREBO)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Dolfe Lešnik

Čas, ki ga prikazuje slika

1959

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Dobrna

Osebe na fotografiji

Vili Jonke, Bojan Vrečer, Mimika Jonke, Anica Šibanc, Mari Lešnik, Ana Jonke, Ana Jonke, Micika Šibanc

Ključne besede

obiranje hmelja, kmečka dela

Datum objave

23.08.2019 11:57

Zadnja sprememba

29.08.2019 17:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam