skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Stric Jakob, radovljiški dekan, begunec

Nečaki in pranečaki  smo mu rekli kar stric Jakob. Rojen je bil pri Petrovih v Zagorju 1882. leta, novo mašo je pel leta 1907. Kaplanoval  je v več krajih.  Pred 2. svetovno vojno je bil radovljiški dekan; posegal pa je tudi v politiko, zlasti na gospodarsko področje. 1941. so ga iz Radovljice pregnali nemški okupatorji, ker pa je bil njegov rojstni kraj na ozemlju italijanske okupacije, mu je uspelo priti k bratu v Zagorje na Pivki. Vendar se je pred grožnjami domačih vosovcev  moral tudi odtod umakniti , v Ljubljano. In 1945 ...

Preberi več

Nečaki in pranečaki  smo mu rekli kar stric Jakob. Rojen je bil pri Petrovih v Zagorju 1882. leta, novo mašo je pel leta 1907. Kaplanoval  je v več krajih.  Pred 2. svetovno vojno je bil radovljiški dekan; posegal pa je tudi v politiko, zlasti na gospodarsko področje. 1941. so ga iz Radovljice pregnali nemški okupatorji, ker pa je bil njegov rojstni kraj na ozemlju italijanske okupacije, mu je uspelo priti k bratu v Zagorje na Pivki. Vendar se je pred grožnjami domačih vosovcev  moral tudi odtod umakniti , v Ljubljano. In 1945. se je znašel v tisti žalostni koloni, ki je pred osvoboditelji bežala čez Ljubelj. Na Koroškem mu je kmalu uspelo dobiti službo. V skrajno odročnem kraju Zeltschah bei Friesach, v Selcak pri Brežah po njegovo, in je faro lahko obvladoval le na konju. Tam, v Selcah,  smo ga sorodniki občasno obiskali, česar je bil v globokem domotožju zmeraj vesel. Gostil nas je v svojem mračnem farovžu,  kakor je najbolje vedel in znal. Ko smo odhajali, nas je takole pospremil z blagoslovom  rodu in domu.  Šele v visoki starosti se je vrnil v domovino. Umrl je leta 1973, pokopan je na Brezjah.  (sf)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

Avgust 1959

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Jakob Fatur, duhovnik begunec

Ključne besede

Radovljica, fara, Koroška

Datum objave

17.08.2016 09:03

Zadnja sprememba

17.08.2016 09:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam