Slivje v Brkinih - nenavaden križevpot

Slivje v Brkinih. Na levi: cerkev sv. Martina z značilnim zvonikom; pred njo velikanska, spomeniško  zaščitena  lipa. Na desni: detajl  11. postaje križevega pota. Kristusovo križanje na Golgoti. Rimski vojščak, ki pri tem vleče vrv, pa kaže zlovešče poteze nekega zgodovinskega veljaka  20. stoletja: lasje, značilno počesani na prečko, ozke  brčice pod nosom, pa še smešne, alpske (avstrijske) irhaste kratke hlače  – veliki diktator nemškega nacizma  Adolf Hitler!

Tone Kralj (1900–1975), slikar in kipar,  je cerkev v Slivju poslikaj in kiparsko  opremil sredi 2. svetovne vojne (1941–1944). Izstopajo okrogli, kiparsko izoblikovani polreliefi  križevega pota.  Ob opisani figuri Hitlerja,  v nekaterih drugih upodobitvah prepoznavamo še velikega vodjo italijanskega fašizma Benita Mussolinija in nekatere druge režimske veljake, ki so jih naši predniki  kot strupene fašiste še posebej zasovražili.  Tone Kralj  je v času  italijanske zasedbe  Primorske in še med NOB s takimi in še drugimi izrazito slovenskimi narodnimi motivi (npr.  s slovenskimi barvami oblačil predstavljenih figur), poslikal nekaj manj ko 50 primorskih cerkva (od Prema do sv. Višarij), in s tem na edinstven način  oznamoval zahodni slovenski etnični prostor.    (sf)