Zemljevid  

Radko Dobrajc (1918–1998) – legenda celjskega nogometa

Radko Dobrajc je, kot je zapisal pisatelj Stane Terčak, svojo dolgoletno in uspešno nogometno kariero pričel kot šestnajstletni mladenič, ko je leta 1934 prvič zaigral v članskem moštvu  ISSK Celje (Prvi Slovenski Sport Klub Celje). V takratni Kraljevini Jugoslavije sta ga vabila v svoje vrste nogometna kluba zagrebški Gradjanski in beograjski BSK, ki sta sodila v sam evropski nogometni vrh.   Sicer pa je bil Radko po drugi svetovni vojni uspešen tudi kot nogometni trener. Spominjam se, da smo pred začetkom tekme v garder ...

Preberi več

Radko Dobrajc je, kot je zapisal pisatelj Stane Terčak, svojo dolgoletno in uspešno nogometno kariero pričel kot šestnajstletni mladenič, ko je leta 1934 prvič zaigral v članskem moštvu  ISSK Celje (Prvi Slovenski Sport Klub Celje). V takratni Kraljevini Jugoslavije sta ga vabila v svoje vrste nogometna kluba zagrebški Gradjanski in beograjski BSK, ki sta sodila v sam evropski nogometni vrh.  

Sicer pa je bil Radko po drugi svetovni vojni uspešen tudi kot nogometni trener. Spominjam se, da smo pred začetkom tekme v garderobi igralci stopili v krog, položili roke na njegovo, on pa nam je v kratkem in zanosnem govoru naročil, da naj častno in zmagovito zastopamo plavi celjski dres in mesto Celje. Po večerji v gostilni Ojstrica pa smo na Radkovo pobudo skupaj zapeli klubsko himno Hej bratje čili, ki jo je spesnil učitelj Jože Zupanek, uglasbil pa slovenski skladatelj in zborovodja Radovan Gobec. Izpostaviti še  velja, da je bil Radko Dobrajc vso nogometno kariero popolni amater, kar je tudi sam vedno s ponosom poudarjal.

Zanimivost:
Portretno fotografiranje športnikov je bilo v takratnih časih zelo redko, bolj običajno je bilo, da so se pred fotografski objektiv postavila celotna moštva.  

Fotografijo (iz zapuščine Radka Dobrajca) in besedilo je prispeval Rudi Škedelj.  

 

Slika

Lokacija

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

ok 1935

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Kraj

Celje

Osebe na fotografiji

Radko Dobrajc (1918–1998)

Ključne besede

nogomet, nogometaši

Datum objave

30.04.2019 10:44

Zadnja sprememba

09.05.2019 13:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam